Dostupni linkovi

Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU povodom druge godine invazije Rusije


Mađarska protiv zajedničke izjave EU, o osudi dvogodišnje agresije Rusije na Ukrajinu
Mađarska protiv zajedničke izjave EU, o osudi dvogodišnje agresije Rusije na Ukrajinu

Mađarska je blokirala izjavu Evropske unije koja je trebalo da bude izdata kasnije danas povodom obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, saopštilo je nekoliko izvora Radiju Slobodna Evropa u Briselu koji su upoznati sa procesom.

Umjesto zajedničke izjave, zvaničnici EU sada rade na saopštenju koje će biti objavljeno u ime tri predsjednika glavnih institucija – Ursule Fon Der Lajen ispred Evropske komisije, Roberte Metsole iz Evropskog parlamenta i Šarla Mišela iz Evropskog savjeta.

Da bi objavili saopštenje u ime EU, svih 27 država članica treba da daju saglasnost, a Budimpešta se usprotivila tome, ne dajući konkretno objašnjenje zašto.

Prema riječima zvaničnika EU, s kojima je RSE kontaktirao, jedan od mađarskih diplomata je rekao, da je formulacija izjave "jednostavno bila prejaka za njih".

Mađarska je posljednjih godina odbacila brojne izjave EU.

A posljednju je blokirala ranije ove sedmice, koju je dogovorilo svih ostalih 26 zemalja protiv očekivane izraelske vojne operacije protiv terorističke organizacije Hamas u južnoj Gazi.

Ranije su takođe uložili veto na tekstove u kojima se kritikuje Kina, Rusija, kao i Azerbejdžan zbog njegovog rata protiv Jermenije.

XS
SM
MD
LG