Dostupni linkovi

Reakcije nakon izjave mostarskog gradonačelnika o antifašistima


Predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata su 10. februara obilježili Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.
Predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata su 10. februara obilježili Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ocjenila je 12. februara kako je izjava gradonačelnika Mostara Marija Kordića o tome, kako "treba zaustaviti veličanje zločinačkih ideologija", opasna, te da "ne doprinosi smirivanju situacije u Mostaru".

Kordić je ovo izjavio 11. februara, nakon što su dan ranije, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, obilježili Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Oni su nakon svečane akademije do Partizanskog spomen groblja u tom Gradu, koje je na meti vandala svake godine, došli autobusima i uz policijsku pratnju.

Prethodno su tražili da do spomen groblja idu pješice, ali su im u policiji sugerisali da koriste autobuse zbog osiguranja ovog događaja.

Kako je Kordić objavio na svom facebook profilu, "iz godine u godinu skupina ljudi koji se predstavljaju antifašistima nose u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima".

"Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se skupina mladosti, naše djece šeće središtem grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni molarizatori falsificiraju povijest i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo", napisao je Kordić.

Istovremeno, u SDP-u poručuju da gradonačelnik "pokušava zametnuti tragove antifašizma u Mostaru".

U gradu nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, u jednom dijelu žive većinski bošnjačko, a u drugom dijelu većinski hrvatsko stanovništvo.

U Mostaru su već godinama na vlasti Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Do 2022. godine u tzv. zapadnom dijelu Mostara su ulice nosile imena ustaških zvaničnika iz Drugog svjetskog rata, ali je odlukom Gradskog vijeća Mostar polovinom jula iste godine počelo mijenjanje tabli.

XS
SM
MD
LG