Dostupni linkovi

Dodik kaže da će 'proglasiti nezavisnost RS' ako Trump ponovo bude predsjednik SAD


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ja planirao proglasiti nezavisnost tog bh. entiteta dok je Donald Trump bio predsjednik SAD i da bi sada to uradio ukoliko bi Trump ponovo pobijedio na izborima.

"Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Tramp ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao", rekao je Dodik za medijsku kuću iz Srbije, TV Prva.

On je kazao da vjeruje u nezavisnost RS i da smatra da će se to morati desiti jednog dana.

Izjave o mogućnosti da taj entitet proglasi nezavisnost od BiH Dodik daje često u medijskim istupima.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ovaj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović su pod sankcijama SAD zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Pojaviće se pred Sudom BiH

Dodik je takođe pred Sudom BiH optužen zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, ovlaštenog u ime međunarodne zajednice da nadgleda provedbu civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1995. godine.

Dodik je za TV prva izjavio da će se pojaviti pred Sudom BiH 6. novembra, na sudskom procesu po osnovu optužnice protiv njega i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS u kojem su odluke visokog predstavnika trebale biti objavljene.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u Službenom glasniku, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud RS na sjednici 29. novembra ocijenio je da Ustav RS "nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Republici Srpskoj koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava".

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 1. jula 2023. poništio zakon koji se odnosi na Ustavni sud BiH, kao i izmjene zakona kojim se reguliše rad Službenog glasnika RS.

Tad je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo, a kazna može iznositi do pet godina zatvora, te zabranu vršenja bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

Radi se o zakonima koje je prethodno usvojila Skupština RS.

XS
SM
MD
LG