Dostupni linkovi

Sud BiH odgodio ročište u predmetu protiv Dodika, novo najavljeno za decembar


Milorad Dodik na izjašnjavanju o krivici u Sudu BiH, 16. oktobar 2023.
Milorad Dodik na izjašnjavanju o krivici u Sudu BiH, 16. oktobar 2023.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je 21. novembra zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za odgađanje ročišta koje je bilo planirano za dan kasnije. Novi tremin je zakazan za 6. decembar, potvrđeno je iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Ročište u predmetu Milorad Dodik i drugih odogođeno je za 6. decembar u 13 sati. Ročište se odgađa na prijedlog odbrane, a iz razloga ranije preuzetih službenih obaveza optuženog", rečeno je iz Suda BiH.

Odbrana predsjednika Republike Srpske uputila je 20. novembra Sudu BiH zahtjev za odgađanje sudskog ročišta planiranog zbog, kako su naveli, službenog puta predsjednika Republike Srpske u Mađarsku, potvrdio je ranije za RSE Goran Bubić, branilac Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Dodika je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo da je kao predsjednik RS-a 7. jula proglasio dva zakona koja su predviđala da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na području entiteta Republika Srpska.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Sud BiH je 9. oktobra odbio prigovore Dodikovih i Lukićevih advokata koji su pokušavali poništiti optužnicu zbog navodne Schmidtove nelegitimnosti.

Sud je odbio i zahtjeve odbrane za izuzeće sutkinje Jasmine Dedović Ćosić, koja je potvrdila optužnicu.

Dodiku i Lukiću prijeti zatvorska kazna do pet godina zatvora i zabrana rada u svim javnim institucijama i preduzećima.

Dodik, proruski orijentirani predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG