Dostupni linkovi

Teške borbe u Bahmutu, Ukrajina kaže da Rusija nastavlja sa granatiranjem civila


Tržni centar u Mikolajivu teško je oštećen u ruskom raketnom napadu rano ujutro 17. maja 2023.
Tržni centar u Mikolajivu teško je oštećen u ruskom raketnom napadu rano ujutro 17. maja 2023.

Rusija je u protekla 24 sata nastavila sa pritiskom na istočni ukrajinski grad Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska 17. maja. Ruske snage su granatirale civilne ciljeve na jugu dan nakon što se desio jedan od najteših vazdušnih napada na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Ruske snage su pokrenule 55 artiljerijskih napada na ukrajinske položaje u Bahmutu tokom proteklih dana, stoji u dnevnom biltenu Generalnog štaba dodajući da se najteže borbe nastavljaju na liniji fronta Bahmut-Avdijivka-Marjinka, gdje je centar pritiska Rusije na istoku Ukrajine.

Rusija je ciljala i na položaje ukrajinske vojske i na civilne mete sa 57 vazdušnih napada i 96 raketnih napada tokom istog perioda, saopštila je vojska, dodajući da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova iranskog porijekla.

Protivraketni odbrambeni sistem Patriot američke proizvodnje koji koristi Ukrajina vjerovatno je pretrpio određena oštećenja od ruskog udara, rekla su dva američka zvaničnika 16. maja, dodajući da se ne čini da je uništen.

Sistem Patriot jedan je od niza sofisticiranih jedinica protivvazdušne odbrane koje je Zapad isporučio kako bi pomogao Ukrajini u odbijanju ruske kampanje vazdušnih napada koji su ciljali ključnu infrastrukturu, elektroenergetska postrojenja i druge lokacije.

Jedan američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti i navodeći prve informacije, rekao je da Washington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravak sistema.

Rusi su granatirali i južni grad Mikolajiv, ranivši jednu osobu, rekao je 17. maja gradonačelnik Oleksandr Sjenkevič. Žena je ranjena gelerom, dok su civilni i industrijski objekti oštećeni.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maljar 16. maja izjavila je da je Ukrajina povratila oko 20 kvadratnih kilometara od ruskih snaga na bokovima Bahmuta, ali je ustuknula sa više terena u centru grada.

"Istovremeno, neprijatelj donekle napreduje unutar samog Bahmuta i potpuno uništava grad topovskom artiljerijom", rekao je Maljar na društvenim mrežama.

Ove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

U istočnoj Ukrajini, šef ruske privatne plaćeničke grupe Wagner 16. maja rekao je da je američki dobrovoljac poginuo boreći se uz ukrajinske trupe.

U videu koji su podijelili ruski vojni blogeri, Jevgenij Prigožin pokazao je tijelo, kako je rekao, Amerikanca kako leži u ruševinama zgrade.

Snimak prikazuje šefa Wagnera kako noću hoda sa svojim ljudima, a mogu se čuti i eksplozije, ali nije jasno gdje i kada je snimljen. Prigožin u kameru pokazuje ono što se čini kao vojnikovi identifikacioni dokumenti, ne navodeći puno ime.

Najnovije borbe su se dogodile nakon što je kineski izaslanik Li Hui, najviši kineski zvaničnik koji je posjetio Ukrajinu, navodno stigao u dvodnevnu posjetu Kijevu. Peking je rekao da je Lijevo putovanje bilo usmjereno na razgovor o "političkom rješenju" ukrajinske krize.

Li, bivši ambasador u Rusiji, takođe će posjetiti Poljsku, Francusku i Njemačku na višednevnom putovanju, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova, ne navodeći detaljan raspored.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dogovorili su odvojene sastanke s delegacijom lidera šest afričkih zemalja, Južnoafričke Republike, Zambije, Senegala, Republike Kongo, Ugande i Egipta, kako bi razgovarali o mogućem planu za okončanje rata u Ukrajini, rekao je južnoafrički predsjednik 16. maja.

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je razgovarao s Putinom i Zelenskim telefonom tokom vikenda i da su se složili da ugoste "mirovnu misiju afričkih lidera" u Moskvi, odnosno Kijevu.

"Glavni dio naših razgovora su napori da se pronađe mirno rješenje za razorni sukob u Ukrajini", rekao je Ramaphosa.

U međuvremenu, Južna Koreja je 17. maja potpisala sporazum s Ukrajinom o svom planu pružanja paketa finansijske pomoći od 130 miliona dolara, dan nakon što je prva dama Ukrajine Olena Zelenska tokom posjete zatražila vojnu pomoć.

Ministarstvo finansija Južne Koreje saopštilo je da su ministar Choo Kyung-ho i ukrajinska ministrica ekonomije Julia Sviridenko, u Seulu kako bi učestvovali na konferenciji, potpisali sporazum o paketu koji će se sastojati od donacija i zajmova za pomoć.

Južna Koreja, veliki proizvođač topovskih granata, rekla je da ne isporučuje oružje Ukrajini, navodeći kao razlog svoje odnose s Rusijom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Izvor: Reuters, AFP, AP
XS
SM
MD
LG