Dostupni linkovi

Poplave u Hrvatskoj: Najkritičnije uz Kupu i Unu


Pripadnici civilne zaštite ispumpavaju poplavnu vodu natrag u rijeku Zrmanju u Obrovcu, Hrvatska, 16. maj 2023.
Pripadnici civilne zaštite ispumpavaju poplavnu vodu natrag u rijeku Zrmanju u Obrovcu, Hrvatska, 16. maj 2023.

U Hrvatskoj je zbog poplava 17. svibnja najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici gdje je Una poplavila središte grada, a podzemne vode ugrožavaju brojne objekte. Izvanredno stanje proglašeno je i u Karlovcu, javlja dopisnik Radija Slobodna Europa.

Drugdje – od Hrvatskog zagorja i varaždinskog kraja do Obrovca u sjevernoj Dalmaciji zbraja se i sanira štete od poplava. Za sada nije bilo potrebe za evakuacijom građana. Za četvrtak je najavljen prestanak oborina.

Na kontinentu gotovo svugdje izvanredne mjere

Zbog dosad nezabilježenih količina padavina niz rijeka u Hrvatskoj dosegao je do sada nezabilježene vodostaje. U kontinentalnom dijelu Hrvatske gotovo svugdje su na snazi izvanredne mjere, dok se situacija u priobalju i Lici stabilizirala.

"Najviše snaga angažiramo u dvije županije – Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj", izvijestio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

"Očekujemo plimni val na rijeci Kupi, a isto tako na rijeci Uni. Unazad 24 sata pale su dodatne količine oborina, a stanje na rijeci Uni usložnjavaju i padavine u Bosni i Hercegovini", pojašnjava Prut.

U Hrvatskoj Kostajnici poplavljen centar grada

U centru Hrvatske Kostajnice, grada na Uni na granici sa Bosnom i Hercegovinom, 80 kilometara jugozapadno od Zagreba poplavljene su ulice i podrumi kuća.

Dijelom je krivac Una koja je nabujala zbog velikih kiša u zapadnoj Bosni i nedovršeni obrambeni zid, a dijelom podzemne vode koje bi zaobišle obrambeni zid i da je napravljen.

Poplave u Kostajnici, 17. svibnja 2023.
Poplave u Kostajnici, 17. svibnja 2023.

"Sve pumpe visokog kapaciteta rade punom parom, ali Una nam dolazi sa drugih strana – izvire kroz kanalizaciju, kroz asfalt, kroz zemljane površine... Voda je počela ulaziti u objekte – u kotlovnice i stambene prostore", izjavio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Sve su službe na terenu, uključujući Hrvatsku vojsku i vatrogasce iz cijele županije.

I grad na četiri rijeke – Karlovac – proglasio je zbog visokih vodostaja Korane i Kupe izvanredno stanje. Gradi se drugi red zečjih nasipa uz rijeku Kupu, jer je prvi red nasipa već poplavljen. Za sada su u Karlovcu pod vodom samo sportski tereni pored Kupe i podrumi dviju kuća. Odsječeno je više okolnih sela kojima se hrana i voda dostavljaju čamcima Hrvatske gorske službe spašavanja.

Poplavljena samo nebranjena područja

Ravnatelj javnog poduzeća Hrvatske vode Zoran Đuroković s ponosom ističe da nigdje na 4.300 kilometara nasipa u Hrvatskoj voda nije probila, da su poplavljena samo nebranjena područja, ali ako bude jačih kiša, da je vjerojatan i novi val poplava.

"Njih će eventualno pasti još 20 do 50 milimetara po kvadratnom metru i to će možda utjecati na dodatni drugi val. Na žalost, dio stambenih kuća ili vikendica u poplavnom području je u kontaktu s vodim i tu će biti određenih šteta. Ali to je i rezultat toga što smo se ponegdje gradnjom previše približili rijekama", podsjeća Đuroković.

Smiruje se situacija na sjeverozapadu Hrvatske, u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje su se izlile manje rijeke i potoci.

Obrovac, 16. maj 2023.
Obrovac, 16. maj 2023.

U Obrovcu u sjevernoj Dalmaciji gdje je rijeka Zrmanja prelila nedavno izgrađeni zid temeljen na stogodišnjoj statistici i povukla se, saniraju se štete od poplavljenih podruma i prizemlja kuća. Voda i dalje nije za piće, a - da bi se izbjeglo zaraze – građani sve što je bilo zahvaćeno poplavom moraju izbaciti u kontejnere postavljene po gradu.

"Mi ne znamo je li došlo do miješanja riječne vode s fekalnim vodama i onečišćenjima, i zbog toga je potrebno prvo napraviti mehaničko čišćenje prostora, a nakon toga i protuepidemijsku dezinfekciju", navodi epidemiolog Alan Medić.

Zbog vode na kolnikui dalje je zatvoreno tridesetak državnih, županijskih i lokalnih cesta.

XS
SM
MD
LG