Dostupni linkovi

U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće zbog poplava


Poplave u Unsko-sanskom kantonu, 16. maj 2023.
Poplave u Unsko-sanskom kantonu, 16. maj 2023.

U Bihaću i Bosanskoj Krupi od 16. maja uveče je proglašeno stanje prirodne nesreće, što je potvrđeno nakon sjednica gradskih štabova civilne zaštite.

Prethodno je takva odluka donesena i u Sanskom Mostu, što ilustrira ozbiljnost trenutne situacije u Unsko-sanskom kantonu (USK), na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), prenosi Fena.

Sanski Most, 16. maj 2023.
Sanski Most, 16. maj 2023.

Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i članovi Službe civilne zaštite potvrdili su kako je samo u ovom gradu poplavljeno oko 200 objekata u deset gradskih naselja, ali i veliki broj poljoprivrednih dobara.

Vrlo ozbiljna situacija je i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, s tim da se u bosanskokrupskoj općini tek u noći sa 16. na 17. maj očekuje kulminacija rasta vodostaja rijeke Une.

Sanski Most, 16. maja 2023.
Sanski Most, 16. maja 2023.

Na području Bosanske Krupe izlile su se rijeke Una i Krušnica. Prema riječima Armina Halitovića, načelnika Opštine, stambeni objekti nisu poplavljeni. Poplavljeno je nekoliko putnih pravaca, te pomoćni objekti.

"Najveći problem prave klizišta, zbog čega je selo Veliki Badić, odsječeno od grada", kazao je Halitović za Radio Slobodna Evropa.

Stanje prirodne nesreće je proglašeno dan ranije i na području opštine Sanski Most, gdje je poplavljeno 15 kuća.

Sanski Most, 16. maj 2023.
Sanski Most, 16. maj 2023.

Rast vodostaja rijeka zbog kiše koja pada već dva dana zabilježen je na cijelom području zapadne Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG