Dostupni linkovi

Poplave na zapadu BiH, u Sanskom Mostu proglašeno stanje prirodne nesreće


Civilna zaštita u Bihaću je pozvala građane da preduzmu preventivne mjere izmještanja stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata koji bi mogli biti poplavljeni.
Civilna zaštita u Bihaću je pozvala građane da preduzmu preventivne mjere izmještanja stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata koji bi mogli biti poplavljeni.

Sanski Most, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, je proglasio stanje prirodne nesreće zbog poplava u toj opštini, potvrdio 15. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnik Opštine Faris Hasanbegović.

Poplavljeno je više od 15 kuća, gdje su se izlile dvije rijeke, rekao je ranije prijepodne za RSE Muhamed Pečenković, pomoćnik direktora Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK).

Zbog izlijevanja rijeke Sane, na području Sanskog Mosta, obustavljen je saobraćaj u okolini ovog grada.

Istovremeno, zbog poplava za poslijepodne je zakazana sjednica Gradskog štaba civilne zaštite u Bihaću.

"Na području Bihaća je najteža situacija na području dvije mjesne zajednice- Kulen Vakuf i Orašac. U Kulen Vakufu je poplavljeno nekoliko kuća", kazao je Pečenković.

Civilna zaštita u ovom gradu u Bihaću je ranije pozvala građane da preduzmu preventivne mjere izmještanja stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata koji bi mogli biti poplavljeni.

Kako je rekao Pečenković, obilne kišne padavine na području ovog dijela BiH uzrokovale su rast vodostaja Une, Sane i Klokota.

Dodao je i da je na području Opštine Cazin ugroženo poljoprivredno zemljište.

Rijeka Una se izlila u Bihaću, 15. maj
Rijeka Una se izlila u Bihaću, 15. maj

Narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina izdato je i za područje juga Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će na navedenom području pasti od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Građani se upozoravaju da budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu, da su mogući plavljenje imovine i saobraćajnih mreža, te poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama", navodi se u saopštenju Zavoda.

XS
SM
MD
LG