Dostupni linkovi

Ruski umetnici u Beogradu kada ne može Zapad


Protest u Njujorku protiv nastupa ruskih umetnika Denisa Macujeva i Igora Butmana, 19. januar 2018.
Protest u Njujorku protiv nastupa ruskih umetnika Denisa Macujeva i Igora Butmana, 19. januar 2018.

Umesto njujorškog Karnegi hola nastup u Beogradu.

Svetski poznati ruski pijanista Denis Macujev (Matsuev) stiže u Srbiju nakon niza otkazanih koncerata na Zapadu.

Nekada je bio rado viđen izvođač u koncertnim salama svetskih metropola i na muzičkim festivalima.

Poslednjih godinu dana je među ruskim umetnicima kojima se otkazuju nastupi.

Kao razlozi se navode podrška ruskoj državnoj politici ili odbijanje ovih umetnika da javno kritikuju tu politiku.

Rusija je pre godinu dana pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada su ruski umetnici, koji se povezuju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, pred izborom da se ograde od rata ili izgube angažmane.

U Beogradu se međutim prodaju ulaznice za koncert Denisa Macujeva najavljen za maj u Beogradu.

Vlasti u Srbiji su među retkima u Evropi koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji, uprkos pozivima zvaničnika sa Zapada.

Nastupe ruskih umetnika u Srbiji najavio Putinov predstavnik

Nastup Denisa Macujeva u Srbiji najavio je u januaru predstavnik predsednika Rusije Vladimira Putina za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj (Mikhail Shvidkoy).

Tada je, u ambasadi Rusije u Srbiji, kako je preneo Tass, rekao da će ruski pijanista Denis Macuev i dirigent Valerij Gergijev (Valeriy Gergiyev) ove godine održati koncerte u Srbiji.

Ruski pijanista Denis Macujev
Ruski pijanista Denis Macujev

Gergijev je još jedan ruski umetnik svetske slave kome se otkazuju nastupi na Zapadu.

Macujev nije odgovorio na upit RSE na čiju inicijativu je dogovoren koncert u Beogradu, kao ni da komentariše otkazivanje nastupa u zapadnim zemljama.

Takođe nije stigao odgovor ni sa adrese MTS Dvorane, u kojoj je koncert najavljen, na upit RSE kakvu politiku imaju prilikom izbora umetnika i da li imaju neke smernice za umetnike iz Rusije.

Ni Gergijev nije odgovorio na upit RSE da li planira koncert u Beogradu i da komentariše otkazivanja u zapadnim zemljama.

Otkazivanja od Beča do Njujorka

Denis Macujev će u maju, prema rasporedu na njegovom zvaničnom sajtu, osim Beograda gostovati i u Dubaiju i Istanbulu.

Dok su mu majski koncerti na međunarodnom muzičkom festivalu Pianistico u italijanskim gradovima Bergamu i Breši otkazani.

Prema navodima italijanskog lista Korijera dela sera festival je prihvatio poziv gradonačelnika dva grada da otkaže nastupe Macueva.

Gradonačelnici su istakli da Macujev ima i politički, a ne samo umetnički profil.

Naveli su da je Macujev podržavao Putina od aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. i promene Ustava u cilju uspostavljanja autokratske vlasti do toga da se nije distancirao od agresije na Ukrajinu.

Prema medijskim navodima otkazivanje Macujevu je od gradonačelnika Bergama i Breše zatražio ambasador Jaroslav Melnik, kao i aktivisti organizacije Arts Against Aggression.

U reagovanju na otkazivanje koncerata ruska ambasada u Italiji je na Telegramu upitala da li će ambasada Ukrajine u Italiji nastaviti da deluje kao "cenzor italijanskih koncertnih sala i pozorišta".

Macujevu je otkazan i februarski nastup u koncertnoj dvorani Konzerthaus u Beču.

Na sajtu Konzerthausa nije dato objašnjenje za otkazivanje.

Otkazan je i koncert koji je Macujev trebalo da održi pod dirigentskom palicom Valerija Gergijeva krajem 2022. u Japanu u okviru Festivala ruske kulture.

Ovu odluku je predstavnik predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj nazvao "nerazumnom".

"Zato što podržavaju kurs predsednika Rusije, nisu postali manje istaknuti muzičari", rekao je Švidkoj u septembru 2022.

Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. njujorški Karnegi hol je otkazao tri koncerta pijaniste Denisa Macujeva i dirigenta Valerija Gergijeva.

Karnegi hol prvobitno nije saopštio razloge za otkazivanje.

Ali je kasnije njihov portparol, kako je preneo Vašington post, rekao da je odluka doneta zbog "nedavnih događaja u svetu".

Odnos Macujeva sa Putinom

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku Denis Macujev je bio među ruskim kulturnim ličnostima koji su u martu 2014. godine potpisali pismo podrške ruskoj aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim.

Zatim je Macujev bio član inicijativne grupe za nominovanje Putina za kandidata za predsedničke izbore 2018. i radne grupe za pripremu amandmana na ruski Ustav.

Kada je u februaru 2012. postao neka vrsta zaštitnog lica u izbornoj kampanji predsedničkog kandidata Vladimira Putina, rekao je da Rusija u bliskoj budućnosti ima šansu da dođe do veoma ozbiljne pozicije u svetu.

"Putin, čovek koji iskreno brine za svakog stanovnika naše zemlje. Siguran sam da je većina Rusa za kurs koji on predlaže", naveo je Macujev u intervjuu objavljenom na sajtu Jedinstvene Rusije.

Jedinstvena Rusija je partija koju podržava Kremlj.

Macujev je nekoliko godina kasnije, u septembru 2017, tokom intervjua za rusku novinsku agenciju Tass, negirao bliskost sa vlašću u Rusiji.

Na pitanje da li mu bliskost ruskoj vlasti stvara probleme na Zapadu, uzvratio je da ne zna šta znači "bliskost" navodeći da je on član predsedničkog saveta za kulturu.

Dodao je da tu može sa šefom države da "podeli probleme" koji ga muče i da mu skrene pažnju na određena pitanja.

Ali je naveo da to nije razlog da se spekuliše o njegovoj bliskosti vlasti.

Ruski umetnici traže nova tržišta

Prema pisanju Njujork tajmsa u martu ove godine Rusija radi na tome da ojača svoj imidž i obnovi svoju meku moć na drugim mestima, jačajući kulturne saveze sa prijateljskim nacijama i susedima, uključujući Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate, Kazahstan i Srbiju.

Tako je ruski dirigent Valerij Gergijev zapadne pozornice zamenio Pekingom.

Nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Moskvu i razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u martu, usledio je istog meseca koncert Gergijeva u Pekingu sa Marijanskim orkestrom.

Njujork tajms je naveo da je to prvi inostrani koncert ovog ansambla od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Gergijev je, prema navodima ovog lista, tokom turneje oštro ukorio svoje zapadne kritičare i obećao da će udvostručiti svoje napore na promociji ruske kulture širom sveta.

Gergijev se u stranim medijima označava kao pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruski predsednik Vladimir Putin (levo) dodelio je nagrade šefu dirigenta orkestra Marijinskog teatra Valeriju Gergijevu tokom ceremonije dodele Državne nagrade povodom obeležavanja 'Dana Rusije' u Velikoj palati Kremlja u Moskvi, 12. juna 2016.
Ruski predsednik Vladimir Putin (levo) dodelio je nagrade šefu dirigenta orkestra Marijinskog teatra Valeriju Gergijevu tokom ceremonije dodele Državne nagrade povodom obeležavanja 'Dana Rusije' u Velikoj palati Kremlja u Moskvi, 12. juna 2016.

Prema navodima svetskih medija Gergijev je bio među potpisnicima pisma kojim su ruski umetnici u martu 2014. podržali spoljnu politiku predsednika Rusije prema Ukrajini i Krimu.

Tada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Gergiev je kasnije negirao da je stavio svoj potpis na to pismo.

Gergijeva je nakon ruske invazije na Ukrajinu otpustila Minhenska filharmonija, gde je bio šef dirigent. Kako su preneli svetski mediji obrazloženje je bilo da se nije ogradio od ruske invazije na Ukrajinu.

Upravo je Putinov savetnik najavio koncert Gergijeva u Beogradu. Za sada nema informacija kada bi i gde on mogao biti održan.

Ana Netrebko se vraća na scenu, nastupa i u Beogradu

Najavljen je dolazak u Beograd još jedne ruske zvezde svetske slave - Ane (Anne) Netrebko.

Jedna od najvećih svetskih sopranistkinja nastupiće u junu u Beogradu.

Ona bi trebalo da nastupi na Belgrade River Festu sa suprugom i tenorom Jusifom Ejvazovim.

Iz organizacije festivala su za RSE naveli da se Ana Netrebko u svetu klasične muzike smatra za "najbolji lirski sopran svih vremena" i da njena svetska slava govori odakle dolazi ideja da bude gošća.

"Umetnički domet i prepoznavanje izvođača kod publike i u budućnosti će biti jedina naša vodilja prilikom izbora zvezda festivala", navedeno je u odgovoru.

Festival nije odgovorio na pitanja kako gledaju na to što su Netrebkovoj otkazivana pojedina gostovanja, kao ni da li su zainteresovani za nastupe umetnika iz Ukrajine.

Bilbord u Beogradu na kome je reklama za nastup Ane Netrebko
Bilbord u Beogradu na kome je reklama za nastup Ane Netrebko

Ana Netrebko bi u Beograd trebalo da dođe između nastupa u Veroni i milanskoj Skali.

Iako ima relativno gust raspored nastupa i dalje se suočava sa pozivima da joj se zabrani pristup svetskoj sceni, pisao je Njujork tajms u martu.

Tako joj je tajvanski nacionalni simfonijski orkestar otkazao koncert predviđen za 5. mart "zbog zabrinutosti javnosti", prenela je agencija AP.

Ova operska diva se početkom marta 2022. privremeno povukla sa scene nakon što se suočila sa otkazivanjem nastupa.

Tako je Njujorška Metropoliten opera otkazala angažman Netrebko četvrtog dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog otkazivanja 13 nastupa Metropoliten operi je naloženo u arbitražnom postupku da ruskoj operskoj zvezdi isplati preko 200.000 dolara, preneli su američki mediji u martu ove godine.

"Iako su naši ugovori 'plati ili igraj', nismo smatrali da je moralno ispravno da platimo Netrebko bilo šta s obzirom na njenu blisku povezanost sa Putinom", rekao je Peter Gelb, generalni menadžer ove kuće za Njujork tajms.

Protest protiv Netrebko i Gergijeva u Njujorku, 29. januar 2015.
Protest protiv Netrebko i Gergijeva u Njujorku, 29. januar 2015.

Ana Netrebko je nakon otkazivanja koncerata i mesec dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu osudila rat.

"Nisam saveznik nijednog ruskog lidera. Priznajem i žalim što su moji prošli postupci ili izjave mogli biti pogrešno protumačeni", navela je u objavi na Fejsbuku.

Ona je tada navela da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom srela samo nekoliko puta, prilikom dobijanja nagrada i na otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Njujork tajms je naveo da je izbegavala da direktno kritikuje Putina ili da se pozabavi svojom dosadašnjom podrškom za njega.

Ana Netrebko nije odgovorila na upit RSE kako odgovara na navode da se nije dovoljno distancirala od Putina.

Veze Netrebko sa Putinom

Ana Netrebko, koja je pevala olimpijsku himnu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, javno je podržala Vladimira Putina na predsedničkim izborima 2012.

Ona je u intervjuu za Die Zeit u februaru 2022, čije je delove preneo Dojče vele, rekla da ne krije da je 2012. glasala za Putina, ali da nikada nije učestvovala u političkoj kampanji ni za koga.

"Mislila sam da će on doprineti umetnosti u Rusiji. Ali na izborima 2018. nisam ni znala da je moje ime bilo na spisku", rekla je.

Za koncert u Kremlju u čast njenog rođendana 2021. godine rekla je da ga je ugovorio nezavisni organizator a ne Kremlj.

Prema navodima BBC Netrebko se fotografisala u decembru 2014. u ruskom Sankt Peterburgu sa zastavom koju ističi proruski separatisti u ukrajinskom Donbasu.

Tada je donirala milion rubalja (19.000 dolara) pozorištu u istočnoj Ukrajini.

Ruska operska pevačica Ana Netrebko (desno) i separatistički lider Oleg Carev (levo) u Sankt Peterburgu, 8. decembar 2014
Ruska operska pevačica Ana Netrebko (desno) i separatistički lider Oleg Carev (levo) u Sankt Peterburgu, 8. decembar 2014

RSE na ruskom jeziku je naveo da je na fotografiji i jedan od lidera separatista Oleg Carev (Tsarev).

Netrebko je kasnije izjavila da nije znala šta ta zastava predstavlja.

Međutim, dok na Zapadu ima onih koji joj zameraju da se nije dovoljno distancirala od Putina, koncerti joj se otkazuju i u Rusiji nakon što je osudila rat u Ukrajini.

Tako je Državno pozorište opere u ruskom gradu Novosibirsku otkazalo koncert zakazan za 2. jun. Na sajtu pozorišta je navedeno da je do otkazivanja došlo zbog "osude delovanja naše države".

Srbija otvorena za ruske umetnike

Srbija je otvorila vrata za brojne državljane Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Za ulazak u Srbiju ruskim državljanima nisu potrebne vize, za razliku od zemalja Evropske unije, pa je zato Srbija postala popularna destinacija za njih.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od 7. aprila preko 27.000 hiljada ruskih državljana ima prijavljen privremeni boravak.

Kako se povećavao broj ruskih državljana, tako je Beograd postao adresa i na repertoarima ruskih umetnika.

XS
SM
MD
LG