Dostupni linkovi

Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Ohridu 18. marta 2023.
Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Ohridu 18. marta 2023.

Borelj nakon sastanka u Ohridu: Imamo dogovor

Sastanak o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa

  • Sastanak u Ohridu je organizovan sa očekivanjem da se dve strane usaglase o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije
  • Pre zajedničkog susreta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti odvojeno su se sastali sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom
  • Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
  • Za Srbiju je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom preduslov za normalizaciju odnosa
  • Za Kosovo je prioritet implementacija plana EU
  • U dokumentu od 11 članova se ne spominje uzajamno priznanje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet
  • Desničarske stranke i udruženja u Srbiji protive se potpisivanju sporazuma, jer smatraju da se njime priznaje nezavisnost Kosova
  • Predlog je poznatiji kao francusko-nemački plan i podržale su ga SAD
23:32 18.3.2023.

Borelj: Imamo dogovor

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da su Kosovo i Srbija posle 12 sati razgovora postigli dogovor o evropskom predlogu.

"Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa među njima", rekao je on, osvrćući se na evropski predlog koji su strane prihvatile 27. februara u Briselu.

Borelj je rekao da je radi implementacije člana 7 sporazuma Kosovo pristalo odmah, i to "stvarno odmah" na pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžamana i garancija da bi se obezbedila odgovarajuća samouparava za sprsku zajednicu na Kosovu.

Strane su se, kako je rekao, obavezale i da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao što je ispregovarano u okviru dijaloga kao hitno pitanje.

23:14 18.3.2023.

Vučić: Nekakav dogovor postignut

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut. "Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli", rekao je on.

On je dodao da ništa nije potpisao. "Ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati deo pregovaračkog okvira za obe strane", dodao je. Vučić je naveo da se ništa nije završilo večeras, nego da tek počinje.

Dodao je da je napravljen pomak u konstruktivnom razgovoru. "Nije bio dan D, ali smo imali OK dan", rekao je.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je formiranje u roku od 30 dana zajedničke monitoring komisije kojom će predsedavati EU.

Takođe je rekao da je dogovoreno da će obaveza formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom biti prioritetna u skladu sa ranije postignutim dogovorom u dijalogu.

On je naveo da će EU sada da ceni rezultat pojedinačno za obe strane. Ocenio je da će biti "nastavljeni pritisci" i na jedne i na druge.

Vučić je najavio da će u nedelju 19. marta građanima predstaviti šta je dogovoreno, a da će od 20. marta početi da prima predstavnike poslaničkih grupa.

22:23 18.3.2023.

Gabrijel Eskobar takođe u medija centru u Ohridu

Na sastancima u Ohridu kao posmatrač je bio i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar. Po završetku razgovora viđen je u hotelu u kojem se nalazi medija centar.

Eskobar je ranije tokom dana za Radio Slobodna Evropa rekao "nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma". Još nije poznato da li će visoki američki zvaničnik razgovarati sa medijima nakon završetka runde pregovora.

22:10 18.3.2023.

Završeni razgovori, očekuje se obraćanje učesnika

Završena je runda razgovora lidera Kosova i Srbije, saopštio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz posredovanje EU, razgovarali su u Ohridu u Severnoj Makedoniji o planu implementacije evropskog predloga. Po završetku ove runde razgovora, očekuje se da će za medije biti saopštenje šefa diplomatije EU Žozepa Borelja.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG