Dostupni linkovi

Zašto tenkovi sa Zapada ne mogu naglo promijeniti tok rata u Ukrajini?


Američki tenk M1A2 "Abrams" kreće se prema položajima tokom zajedničke vojne vježbe pod vodstvom SAD-a "Noble Partner 2016" u blizini Vazianija, Gruzija, 18. maj 2016.
Američki tenk M1A2 "Abrams" kreće se prema položajima tokom zajedničke vojne vježbe pod vodstvom SAD-a "Noble Partner 2016" u blizini Vazianija, Gruzija, 18. maj 2016.

Glavni borbeni tenkovi koje su NATO saveznici donirali Ukrajini važni su za tok rata, ali neće imati neposredni i nagli učinak, ocijenili su stručnjaci.

Zašto?

Nakon što je potvrđeno da će primiti isporuke američkih M-1 Abramsa, njemačkih Leoparda i britanskih Challengera, Kijev se sada suočava s logističkom i operativnom realnošću ugradnje vrlo različitih i složenih tenkova u učinkovite borbene jedinice, piše CNN.

Ali i prije toga, Ukrajinci moraju uzeti u obzir vrijeme potrebno za isporuku.

Čak i najoptimističnije procjene kažu da će trebati mjeseci da tenkovi uđu na bojište kako bi napravili veliku razliku, dok bi u slučaju tenkova Abrams moglo proći više od godinu dana prije nego što ih Ukrajina uspije rasporediti.

Koliko će trajati obuka Ukrajinaca?

Ukrajinski vojnici suočit će se sa "strmom krivuljom učenja" kada idući mjesec prvi put uđu u tenk Leopard 2. Ali novi tenkovi bit će ozbiljna nadogradnja modela iz sovjetske ere s kojima su se borili proteklih godinu dana, piše Financial Times.

"To je kao da imate auto iz 1950-ih i onda sjednete u Porsche", kaže osoba uključena u organizaciju obuke za ukrajinske trupe.

Ukrajincima će biti potrebni mjeseci obuke da postanu stručnjaci za upravljanje Leopardima i da uspostave podršku za održavanje i logističke linije potrebne za rezervne dijelove, popravke i gorivo, piše Politico.

Najavljene pošiljke tenkova dat će ukrajinskoj vojsci vitalnu novu vatrenu moć dok kreće u oslobađanje svoje zemlje od ruske okupacije, piše FT.

S ukrajinskim snagama koje su napravile odlučujući napredak prije početka zime, Kijev i njegovi saveznici sada se utrkuju uspostaviti nove tenkovske snage na vrijeme za moguću ofanzivu kasnije ovog proljeća.

Neki vojni analitičari strahuju da se zapadni tenkovi možda neće pokazati kao faktor koji "mijenja igru" kako su mnogi Ukrajinci zamišljali - čak i ako Ukrajinci govore o potencijalu.

"Je li dovoljno 100, 150 tenkova? Pa, dovoljno je da napravi veliku razliku", kaže Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane.

Moderni glavni borbeni tenkovi su komplicirani dijelovi naoružanja. Izvana izgledaju zastrašujuće i grubo, ali većina njihove učinkovitosti na bojnom polju svodi se na sofisticirane elektroničke i računarske sisteme. Ti sistemi pronalaze ciljeve i upravljaju glavnim topom tenka.

Održavanje tenkova, njihov popravak i opskrba potrebnim dijelovima zahtijevaju detaljnu obuku - sve od posade u vozilima do logističke staze koja ih podržava, stotinama ili možda hiljadama milja od prve linije u istočnoj Ukrajini.

"Tenk kojim mogu upravljati i održavati ga bit će prava opcija, što vjerovatno znači onaj dostupan u velikom broju s manje složenim sistemima, koji radi na najpristupačnija goriva i koristi lako dostupno streljivo – a to je vjerovatno Leopard 2", rekao je Blake Herzinger, nerezidentni suradnik na American Enterprise institutu, za CNN.

Nicholas Drummond, analitičar obrambene industrije specijaliziran za kopneno ratovanje i bivši časnik britanske vojske, misli slično.

"Rekao bih da je sposobnost da se ukrajinski vojnici obuče da koriste sve tenkove koje dobiju gotovo važnija od vrste tenka koji koriste", rekao je.

Drummond je rekao da su njemački tenkovi dizajnirani da ih održavaju vojni obveznici, poput ukrajinskih, dajući Leopardima prednost nad Abramsima i Challengerima, koje koriste dobrovoljne profesionalne snage u američkim i britanskim vojskama.

Budući da obveznici imaju manje vremena za učenje tokom razdoblja u uniformi, jednostavniji dizajn poput Leoparda pomaže u smanjenju mogućnosti pogrešaka u održavanju, rekao je.

"Čak i male greške mogu biti katastrofalne"

Neispravno održavanje čak i malog dijela tenka moglo bi dovesti do katastrofe na bojnom polju.

Mark Hertling, vojni analitičar CNN-a koji je zapovijedao 1. oklopnom divizijom američke vojske, dobro poznaje Abrams i njegove sposobnosti i ranjivosti.

Održavanje tenkova spremnima za bitku ne znači samo obuku njihovih posada, već i svake osobe u opskrbnom lancu koja ih podržava, napisao je na Twitteru.

"Oni koji govore 'samo im dajte proklete tenkove!' vjerovatno nikada nisu vidjeli kako bi ovo uspjelo na bojnom polju", rekao je Hertling.

"U borbi pogriješite samo nekoliko stvari i to uzrokuje katastrofu i neuspjeh. Smrtonosni tenkovi pretvaraju se u kutije koje se ne miču niti pucaju", rekao je.

Budući da je Abrams američke proizvodnje, ima "vrlo dugačak logistički rep koji seže sve do SAD-a", rekao je Drew Thompson, gostujući viši znanstveni suradnik na Lee Kuan Yew School of Public Policy pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Ključne komponente koje se istroše ili oštete u borbi trebale bi se zamijeniti američkim dijelovima, koji bi se morali poslati u skladište za popravak u Ukrajini ili možda Poljskoj, koja je u procesu nabave vlastite flote Abramsa.

Thompson je rekao da je Pentagon dobar u rješavanju teških logističkih problema, "ali rizik je visok i za SAD i za Ukrajinu".

"Razmislite o propagandnoj pobjedi ruskog predsjednika Vladimira Putina ako se pojave slike onesposobljenih američkih tenkova na ukrajinskom bojištu", piše CNN.

Trebat će mjeseci da tenkovi budu na ratištu

Paket američke pomoći od 400 miliona dolara uključuje sredstva za 31 tenk Abrams, što je broj tenkova koje je dosad imala Ukrajina. Među tim sredstvima su naboji za streljivo, vozila za podršku i druga oprema.

Sve će to biti nabavljeno kroz Ukrajinsku inicijativu za sigurnosnu pomoć, koja je američki program financiranja za kupnju oružja od izvođača.

Ukrajina je dobila veliki dio svog trenutnog američkog arsenala kroz još jedan manje glomazan program koji se oslanja na postojeće američke vojne zalihe kako bi oprema mogla brzo stići do ukrajinskih bojišnica, piše Time.

"Govorimo o mjesecima, a ne o sedmicama", rekao je novinarima viši dužnosnik administracije prije objave predsjednika SAD-a Joea Bidena o slanju tenkova Ukrajini.

"Ako ga nemamo u zalihama u SAD-u, onda idemo putem nabave kako bismo bili sigurni da možemo nabaviti pravu opremu za Ukrajinu."

Međutim, piše Financial Times, spora isporuka daje dovoljno vremena za obuku i potencijalno dugoročnu predanost američkih oklopnih snaga u Ukrajini.

Problem je što će malo značiti u bitkama 2023. godine.

U međuvremenu će Ukrajina dobiti dva bataljona Leoparda 2 i jednu satniju britanskih Challengera 2, što ukupno čini oko 100 tenkova.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius, koji sada predvodi napore za okupljanje flote Leoparda 2 iz više europskih vojski, kaže da će oni biti isporučeni Ukrajini u dvije faze: prvi bataljon od 40 Leoparda 2, uključujući 14 iz Njemačke, za otprilike tri mjeseca i drugu seriju starije verzije Leoparda 2, uključujući 14 iz Poljske, kasnije.

Španija bi na kraju mogla biti jedan od najvećih doprinositelja ovoj drugoj skupini, ali namjerava se osloniti na starije Leoparde 2 koji su "stavljeni u naftalin" i čuvani u skladištu deset godina.

Očekuje se i doprinos Finske, Nizozemske, Portugala i Kanade.

Koliko tenkova treba Ukrajini?

Mikola Bielieskov, analitičar s ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije, kaže za Financial Times da bi tenkovi integrirani s topništvom i pješaštvom bili vitalni za bilo koju ukrajinsku ofanzivu ili odbrambenu operaciju.

Koliko će zapadnih tenkova Ukrajini trebati ovisi o slijedu događaja na bojištu, kaže.

Ako Rusija prva napadne, a zatim bude oslabljena, dajući Ukrajini priliku za protunapad, Kijevu će trebati manje. Ako Ukrajina krene u vlastitu ofenzivu, trebat će joj više jer bi prvo trebala probiti neprijateljske linije, a zatim provesti drugu fazu okruživanja i uništavanja ruskih trupa.

Zauzimanje odbrambenog položaja u konačnici uključuje upućivanje pješadije u rovove, kaže Rob Lee, viši suradnik na Institutu za istraživanje vanjske politike.

"Na neki način isporuke Bradleya, ili Mardera ili Strykera i tih tipova [borbenih] vozila pješadije mogu biti još značajnije", kaže Lee.

Nadogradnja ukrajinskih sposobnosti s oklopnog vozila iz sovjetske ere na Bradley koji isporučuje SAD mogla bi biti veća od one od prelaska s T-72 na tenk Leopard 2.

Ova oprema će se vjerovatno kombinirati s njemačkim Leopardima kako bi se pomoglo u stvaranju novih ukrajinskih oklopnih jedinica. Kada stigne cijeli paket zapadne opreme, Kijev bi mogao stvoriti čak tri dodatne brigade, piše New York Times.

"Ne bismo trebali prerano donositi zaključke da će tenkovi sami po sebi dobiti ovaj rat", kaže Lee i dodaje:

"Ali oni su važan doprinos i dat će Ukrajini bolje šanse za uspjeh 2023. i 2024. godine."

Međutim, piše NYT, tenkovi šalju važne signale i Ukrajini i Rusiji o kontinuiranoj američkoj potpori. Za Rusiju, tenkovi pokazuju da dotok oružja sa Zapada raste, a ne opada.

A za Ukrajinu je to veliki moralni poticaj, rekla je Andrea Kendall-Taylor, bivša američka obavještajna službenica, sada suradnica u Centru za novu američku sigurnost.

"To je glas povjerenja da ljudi još uvijek ulažu u to da Ukrajina ponovno preuzme svoj teritorij, a ne da guraju Ukrajinu da pregovara", rekla je.

XS
SM
MD
LG