Dostupni linkovi

Zabranjene zastave Rusije i Bjelorusije na Australian Openu


Ukrajinka Kateryna Baindl slavi nakon pobjede protiv Ruskinje Kamile Rakhimove u meču prvog kola Otvorenog prvenstva Australije u tenisu u Melburnu 16. januara 2022.
Ukrajinka Kateryna Baindl slavi nakon pobjede protiv Ruskinje Kamile Rakhimove u meču prvog kola Otvorenog prvenstva Australije u tenisu u Melburnu 16. januara 2022.

Organizatori Australian Opena u utorak 17. januara zabranili su ruske i bjeloruske zastave tokom turnira nakon što je ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu, Vasyl Myroshnychenko zahtijevao akciju vidjevši ih među publikom.

Zastavu Rusije držali su navijači u ponedjeljak tokom okršaja u prvom kolu između Ukrajinke Kateryne Baindl i Ruskinje Kamile Rakhimove prvog dana.

Ukrajinski navijači su navodno pozvali obezbjeđenje i policiju na tribine.

Ruska zastava je takođe razvijena na Rod Laver Areni tokom meča Daniila Medvedeva sa Amerikancem Markosom Gironom.

"Zastave Rusije i Bjelorusije zabranjene su na Australian Openu", navodi se u saopštenju Tennis Australia.

"Naša početna politika bila je da ih navijači mogu donijeti, ali ne mogu da ih koriste. Jučer smo imali incident kada je zastava postavljena pored terena".

"Zabrana stupa na snagu odmah. Nastavićemo da radimo sa igračima i našim navijačima kako bismo osigurali najbolje moguće okruženje za uživanje u tenisu."

Od invazije na Ukrajinu, ruski i bjeloruski igrači su se normalno takmičili pod neutralnom bijelom zastavom kao nezavisni, kao što je slučaj na Australian Openu.

Ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu, Vasyl Myroshnychenko, kasno u ponedjeljak pozvao je Tennis Australia da preduzme akciju.

"Oštro osuđujem javno isticanje ruske zastave tokom utakmice ukrajinske teniserke Kateryne Baindl na Australijan openu", napisao je na Tviteru.

"Pozivam Tennis Australia da odmah provede svoju politiku 'neutralne zastave'."

Myroshnychenko je prošle sedmice pozvao Australian Open da u potpunosti zabrani ruske ali i bjeloruske igrače zbog podrške Bjelorusije ratu Vladimira Putina.

Wimbledon je prošao tim putem prošle godine, sa zabranjenim igračima iz dvije zemlje, što je dovelo do toga da su ATP i WTA turniru oduzeli poene na rang listi.

Peta teniserka svijeta Aryna Sabalenka iz Bjelorusije rekla je da nema prigovora na zabranu tenisa Australije "ako se svi ovako osjećaju bolje", ali smatra da sport "nema veze s politikom".

"Nemam nikakvu kontrolu nad tim. Šta da kažem? Oni su to uradili, u redu, bez zastava", dodala je Aryna Sabalenka, koja je bila među igračima pogođenim zabranom Wimbledona prošle godine.

Upitana može li razumjeti kako neki ukrajinski navijači mogu biti uznemireni kada vide ruske ili bjeloruske zastave, odgovorila je: "Prilično sam sigurna da su (jesu) uznemireni zbog toga, i, ako je Tennis Australia donio ovu odluku da se osjećaju bolje, u redu."

XS
SM
MD
LG