Dostupni linkovi

Bošnjaci u RS traže zaštitu nacionalnog interesa zbog Zakona o imovini


Fotoarhiv: Skupstina bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska
Fotoarhiv: Skupstina bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o nepokretnoj imovini RS. Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Ovaj zakon predviđa regulisanje imovine koje koriste javne institucije u ovom bh. entitetu, a što je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH I visokog predstavnika u BIH.

Zakon je krajem decembra usvojila Skupština RS.

Ustavni sud BiH je odnio odluku da se je sva imovina u vlasništvu države Bosne I Hercegovine, a ne entiteta. Visoki predstavnik je donio odluku o zabrani raspolaganja državnom imovinom do donošenja zakona o državnoj imovini, što je zadatak bh.parlamenta.

"Šta dalje slijedi, 10.og je već zakazana sjednica Kolegija, a krajem januara biće održana sjednica Vijeća kada će delegati svih klubova, bošnjačkog, hrvatskog, srpskog i ostalih glasati da li je povrijeđen vitalni interes", kazala je Golić za RSE.

Vijeće naroda RS je institucija koja se bavi pitanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Vitalni nacionalni interes je mehanizam koji daje mogućnost klubovima Bošnjaka, Hrvata i Srba da svako pitanje proglase "štetnim" za narod kojeg predstavljaju, te da spriječe usvajanje zakona.

Nakon što se pokrene vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda RS, saziva se zajednička sjednica Komisije Vijeća naroda i Skupštine RS na kojoj se pokušavaju usaglasiti stavovi.

Ukoliko do toga ne dođe, po zahtjevu Kluba Bošnjaka će odlučivati Ustavni sud RS, koji je posljednja pravna instanca u entitetu.

XS
SM
MD
LG