Dostupni linkovi

Poslanici dela opozicije podržali televizije koje su prekinule emitovanje u Srbiji


Pojedini opozicioni poslanici u Skupštini Srbije drže natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija" u znak podrške televizijama N1 i Nova S koje su 6. decembra prekinule emitovanje.
Pojedini opozicioni poslanici u Skupštini Srbije drže natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija" u znak podrške televizijama N1 i Nova S koje su 6. decembra prekinule emitovanje.

Poslanici dela opozicije pružili su javno podršku televizijama N1 i Nova S koje su 6. decembra prekinule emitovanje programa u Srbiji.

Te dve televizije, u vlasništvu United Media, umesto emitovanja, objavile su ranije istog dana poruku "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija."

Poslanici su podigli crne papire sa istom porukom na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o budžetu.

Televizije nisu saopštile razloge za prekid emitovanja. Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o ovoj poruci i zahtev za izjavu, programski direktor televizije N1 Igor Božić odgovorio je da danas neće davati izjave za medije.

Slične poruke prikazuju se i na sajtovima ovih medija.

Predsednica opozicione poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić uputila je na Tviteru podršku novinarima i urednicima TV N1 i Nova S.

"Medijski mrak u Srbiji steže obruč, a osim vlasti taj zadatak izvršava i državni Telekom", napisala je i dodala da će tako Srbija izgledati "ako dozvolimo progon nezavisnih medija".

Natan Albahari, iz opozicionog Pokreta slobodnih građana, napisao je na Tviteru da je podržao borbu N1 i Nova S za medijske slobode.

"Nema demokratije bez slobodnih medija", navodi.

Novinari televizija N1 i Nova S bili su ranije meta različitih napada. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je N1 nazivao "američkom", a pojedini ministri "CIA televizijom" i omalovažavali su novinare na javnim događajima.

Tokom 2020. godine nevladine organizacije u Srbiji osudile su govor mržnje koji je od pojedinih poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) bio uperen prema televizijama N1 i Nova S.

Spor oko roka i dodele "pete frekvencije"

Prekid emitovanja ovih televizija dolazi u trenutku kada je aktuelno pitanje dodele "pete frekvencije" u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je 6. decembra da nezvanično saznaje da su N1 i Nova S obustavile emitovanje programa u znak protesta što Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije.

Iz UNS-a su naveli da je rok za donošenje te odluke istekao 2. decembra pošto je konkursom propisano da će REM dodeliti dozvolu 30 dana nakon objavljivanja usvojenih lista kandidata.

Olivera Zekić, predsednica REM, rekla je za RSE da ne želi da komentariše "politički instruisane cirkuse takozvanih nezavisnih medija".

Ona je navela da rok za dodelu pete frekvencije ne postoji.

"Zakon o elektronskim medijima ne predviđa rok za donošenje odluke, već samo rok za objavu odluke i ona je najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke", kaže Zekić.

Judita Popović, članica REM-a, sa druge strane, navodi za RSE da je tačno da je REM "probio" rok za donošenje odluke o "petoj frekvenciji" jer je u oglasu za dodelu frekvencije naveden rok od 30 dana od dana objavljivanja liste podnosilaca prijava (kandidata).

Popović navodi da je ta lista objavljena početkom novembra 2022.

"Mi (REM) smo završili javne razgovore, razgovarali sa kandidatima i ostalo je da Savet na jednoj od redovnih sednica tajnim glasanjem odluči o tome ko će dobiti tu frekvenciju", navodi Popović dodajući da ta sednica još uvek nije zakazana.

Popović kaže da "može samo da pretpostavi" zašto se ta sednica odlaže, ali ne želi da pretpostavlja.

"Samo smatram da je nedopustivo da prolongiramo svoje rokove koji su predviđeni zakonom", navodi ona.

REM je dodelio nacionalne frekvencije za četiri televizijske kuće u julu 2022. televizijama koje su i do sada imale dozvolu za emitovanje na području cele Srbije.

Reč je o televizijama Prva, Pink, Happy i B92, a njih je društvena mreža Tviter ranije označila kao medije koji sarađuju sa Vladom Srbije.

U izveštaju Evropske komisije o napredovanju Srbije u evrointegracijama iz 2022. navodi se da je REM u julu dodelio televizijske frekvencije televizijskim kanalima koji su ranije "dobijali opomene od REM-a zbog kršenja njihovih
zakonskih obaveza". U izveštaju se ističe da postupak za "petu frekvenciju" treba biti
transparentan i da poštuje "princip medijskog pluralizma".

XS
SM
MD
LG