Dostupni linkovi

CIK BiH 'oduzeo' Dodiku četvrtog delegata, odlučivat će se žrijebom


Milorad Dodik, predsjednik BH entiteta Republika Srpska
Milorad Dodik, predsjednik BH entiteta Republika Srpska

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na vanrednoj sjednici 5. decembra proglasila važećim glasački listić kojeg je 1. decembra Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim.

Odluka o tome ko će dobiti jednog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH donijet će CIK BiH žrijebanjem između kandidata vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježane Novaković-Bursać i Nenada Vukovića, kandidata opozicije u entitetu Republika Srpska.

Konačnu odluku će, ako se neko bude žalio na odluku CIK-a BiH, donijeti Apelacijsko vijeće Suda BiH. Pet članova CIK-a BiH je glasalo za ovakvu odluku, a dva člana bila su protiv.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 1. decembra zastupnici vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata i partneri izglasali su četiri svoja delegata u državni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Opozicijska Srpska demokratska stranka osvojila je jednog delegata. Sporan je bio jedan glasački listić za kojeg je Izborna komisija Republike Srpske na kraju odlučila da je nevažeći.

Upravo on je bio presudan da opozicijska Partija demokratskog ne osvoji također jednog delegata, a da SNSD dobije "kontrolni paket" od četiri delegata koji ovoj stranci omogućuje da se nijedan zakon ili odluka ne može usvojiti bez te stranke u najvišem državnom zakonodavnom tijelu.

"Ne mogu podržati ovu odluku. Ovdje se radi o jednom nejasnom glasu. Potpuno mi je jasno šta određuje član Izbornog zakona. Ovo nisu obični izbori za prosječne birače. Ovo su izbori za poslanike koji se provode po strogo propisanom postupku. Mogli smo vidjeti da je predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske dao uputu kako se glasa", kazala je Hadžiabdić.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a BiH, kazala je da je za nju ovaj glasački listić važeći jer se može utvrditi kojoj stranci je dan glas, bez obzira što nije prekrižena kućica, prema uputi, već cijela kućica u kojoj je ime liste i kandidata.

"Nije u pitanju križanje glasačkog listića. Da je namjera bila da listić učini nevažećim, mogao je zaokružiti više lista, crtati srca i slično. U ovom slučaju je izvršeno obilježavanje", kazala je Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a BiH.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH, kazala je da je njoj bilo bitno da se ne dozvole manipulativne radnje, da je iz stenograma vidljivo da je pauza koja je trebala trajati 45 minuta trajala dva sata.

"Osam članova komisije je poslije dva sata reklo da se radi o nevažećem listiću. Najmanje dva člana opozicije su rekla da je listić nevažeći. Komisija je radila po jasno propisanom pravilu što znači da je bilo rasprave", kazala je Hadžiabdić i dodala da je njoj nejasno kako je neko ovako glasao usprkos svim uputama.

"Ne slažem se s konstatacijom da smo uvažavali ovakve listiće gdje su prekriženi ime i prezime. Jasno je da je onaj tko je ovako glasao, upravo nije htio dati glas za ovu stranku", kazao je Vlado Rogić, član CIK-a BiH.

Željko Bakalar, član CIK-a BiH, kazao je da su sve odredbe iz naputka o glasanju na izborima primjenjive i na glasanju za delegate.

"Na ovom listiću jasno se vidi volja birača", kazao je Bakalar.

Žrijebanje petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH održat će se naknadno.

Građani BiH su na izborima 2. oktobra direktno birali članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dva entitetska parlamenta, kao i zastupnike u deset kantonalnih skupština.

U Republici Srpskoj su direktno birani i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.

Zastupnici skupština deset kantona indirektno između sebe biraju po 23 delegata Bošnjaka, Hrvata i Srba te 11 iz reda "Ostalih" u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Delegati ovog gornjeg doma entitetskog parlamenta indirektno biraju po pet Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Oni predlažu i predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH (koji ne mogu biti iz istog naroda), a koji predlažu mandatara za premijera tog entiteta.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) indirektno biraju još pet delegata Srba u državni dom naroda. Svi zakoni i odluke u entitetu Federacija BiH i na državnom nivou moraju biti izglasani u oba doma. Pri tome je potrebna opća i entitetska većina zastupnika, odnosno delegata.

U slučaju državnog Doma naroda Parlamenta BiH potrebni su glasovi dva delegata u Klubu Srba koji dolaze iz Republike Srpske.

Zastupnici NSRS, njih ukupno 83, indirektno biraju i po osam delegata Bošnjaka, Hrvata i Srba te četiri delegata u Vijeće naroda Narodne skupštine Republike Srpske.

Vijeće naroda samo odlučuje da li je kod usvajanja zakona prekršen "vitalni interes" nekog naroda, a o tome konačnu odluku donosi Ustavni sud Republike Srpske ako se na to pozovu dvije trećine nekog etničkog kluba.

XS
SM
MD
LG