Dostupni linkovi

Albanska i crnogorska policija zaplijenile 430 kilograma kokaina


Zaplijenjeni kokain, 430 kilograma, nalazio se u džakovima vještačkog, organskog đubriva. Foto: Uprava policije, 24. novembar 2022.
Zaplijenjeni kokain, 430 kilograma, nalazio se u džakovima vještačkog, organskog đubriva. Foto: Uprava policije, 24. novembar 2022.

Policija Crne Gore saopštila je da je zaplijenjeno 430 kilograma kokaina a da je deset državljana Albanije uhapšeno u akciji albanske i crnogorske policije i tužilaštava te dvije države.

Vrijednost zaplijenjene droge je oko 40 miliona eura. U akciji je zaplijenjeno i oružje, tri automobila i oko 20.000 eura. I dalje se traga se za više osoba, saopšila je policija.

Ova akcija je vođena pod kodnim nazivom "Port" u Crnoj Gori a "Konsistenca" u Albaniji.

Pripadnici crnogorske policije u akciji sa albanskim kolega tokom zaplijene 430 kilograma kokaina. 24. november 2022. Foto: Uprava policije
Pripadnici crnogorske policije u akciji sa albanskim kolega tokom zaplijene 430 kilograma kokaina. 24. november 2022. Foto: Uprava policije

Policija je precizirala da je kokain stigao 7. jula ove godine u Luku Bar iz kolumijske luke Buenaventura, brodom „Monte Cervino“, u kontenjeru sa organskim đubrivom.

Krajnja destinacija sadržaja kontejnera bila je Albanija dok je Crna Goru bila zemlja tranzita.

Nakon što je crnogorska policija uz pomoć Uprave prihoda i carina otkrila kokain u kontejnerima inspektori Sektora za borbu protiv kriminala su u saradnji sa crnogorskim tužilaštvom i kolegama iz Albanije procijenili da pošiljku drže pod nadzorom dok za nju ne dođe naručilac.

Pošiljka, koja je preuzeta 24. novembra praćena je od strane crnogorske i albanske policije nakon čega su uslijedila hapšenja.

Albanski mediji prenose, da je u sklopu ove akcije, u jednom mjestu blizu Fijera, južno od Tirane otkrivena i laboratorija za kokain.

Šta o akciji kažu u Tirani

Šef albanske Specijalne strukture za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPAK) Arben Kraja i tužilac u predmetu Adnan Đoli precizirali su 25. novembra da je izvršeno 14 kontrola u nekoliko gradova poput Fiera, Lušnje, Tirane i potvrdili da je uhapšeno deset osoba, dok se za još jednom traga.

Kako navode izvori RSE-a, riječ je o državljaninu Kolumbije, ali tužilac to nije potvrdio, navodeći da ne može da otkrije više detalja zbog tajnosti istrage.

Tužioci su saopštili da je kompanija koja je naručila vještačko organsko đubrivo iz Kolumbije formirana u januaru 2022., sa sjedištem u Tirani. Nekoliko mjeseci kasnije, u maju, prva pošiljka iz Kolumbije je krenula u pravcu luke Pirej u Grčkoj, gdje je stigla u julu, da bi tri dana kasnije bila upućena u luku Bar, u Crnoj Gori.

Potom je crnogorska strana obavijestila albansku o sumnjama da se u tovaru vještačkog đubriva nalazi kokain. Na ovaj način je izvršena i "kontrolisana isporuka".

Količina od 24 tone vještačkog đubriva ušla je u Albaniju kamionom, ocarinjena je i distribuirana u nekoliko oblasti te zemlje.

Organizovana kriminalna grupa, u kojoj su i strani državljani, obezbjedila je kokain u Kolumbiji, pomiješala ga sa vještačkim đubrivom i prevezla u Albaniju.

Albanski tužioci identifikovali organizatore

Tužioci u Albaniji su rekli da su identifikovali organizatore, finansijere i transportere narkotika.

Rekli su da su "dokumentovali" isplate svim tim ljudima, uključujući i one koji su preuzimali kokain, one koji bi brinuli o skladištenju i vađenju kokaina iz vještačkog đubriva, ljude specijalizovane za ovaj proces u laboratoriji.

Tužilaštvo nije objavilo imena uhapšenih, ali izvori iz policije potvrđuju da je među uhapšenima Viktor Červanaku, koji trenutno obavlja funkciju direktora u Operateru distribucije električne energije u Fieru. On je ranije bio gradonačelnik opštine Frakul u Fieru.

U njegovom stanu otkrivena je laboratorija u kojoj se prerađivao kokain. Kompanija koja je naručila vještačko đubrivo u Kolumbiji je u vlasništvu brata Viktora Červanaka, Zenelja, koji je takođe uhapšen.

Ovo je drugi slučaj da je u Albaniji otkrivena laboratorija za kokain.

2015. jedan je otkriven u Sibrakeu u Elbasanu, gdje su uhapšena dvojica kolumbijskih državljana, hemičara koji su izvlačili količine kokaina pomiješanog u tečne hemikalije, uvezene iz Kolumbije.

XS
SM
MD
LG