Dostupni linkovi

'Snažne eksplozije' potresle područje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje


Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje iz grada Nikopolja, u Dnjepropetrovskoj oblasti, Ukrajina, 7. novembra 2022. Slika snimljena kroz staklo.
Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje iz grada Nikopolja, u Dnjepropetrovskoj oblasti, Ukrajina, 7. novembra 2022. Slika snimljena kroz staklo.

Šef UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju Rafael Grossi rekao je u nedjelju 20. novembra da su se u subotu uveče i nedelju jutro dogodile "snažne eksplozije" u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje pod kontrolom Rusije, u onome što se činilo kao "ponovno granatiranje" najveće nuklearne elektrane u Evropi.

"Vijest... je izuzetno uznemirujuća. Na lokaciji ove velike nuklearne elektrane dogodile su se eksplozije, što je potpuno neprihvatljivo", naveo je Grosi u pisanoj izjavi i dodao da dosad zabilježena šteta na zgradama, sistemima i opremi nije "kritična."

"Ko god da stoji iza ovoga, mora odmah prestati. Kao što sam već mnogo puta rekao, igrate se vatrom!"

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je granatirana, javila je i ruska državna novinska agencija Tass, prenosi Reuters.

Dodaje se da su granate "ispaljene iz Ukrajine" pale u blizini suhog skladišta i da nisu otkrivene radioaktivne emisije.

Renat Karchaa, savjetnik ruskog operatera nuklearne elektrane Rosenergoatom, rekao je da je na postrojenja elektrane ispaljeno 15 granata, prenosi Tass.

Elektrana, koja je najveća nuklearna stanica u Evropi, pod ruskom je okupacijom od marta, ali i dalje njome upravlja ukrajinsko osoblje.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za prethodno granatiranje tog mjesta koje je izazvalo štetu na zgradama i prijetilo nuklearnom nesrećom.

Prije invazije Rusije, postrojenje je davalo oko petinu ukrajinske električne energije. Bio je primoran da radi na rezervnim generatorima nekoliko puta otkako su ga zauzele ruske snage.

XS
SM
MD
LG