Dostupni linkovi

Lajčak poručio Beogradu i Prištini da ne sme biti nasilja


Fotoarhiv: Predstavnik EU Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu.
Fotoarhiv: Predstavnik EU Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, saopštio je da očekuje odgovorno ponašanje svih kako bi se sačuvali stabilnost i bezbednost.

„Nasilje mora biti izbegnuto“, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviteru (Twitter) 5. novembra nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je dodao da je taj razgovor bio fer, težak i dugačak.

„Dogovoreno je da svi sporazumi postignuti tokom Briselskog dijaloga moraju da budu implementirani“, objavio je Lajčak.

Lajčak i Vučić sastali su se u petak uveče, u trenutku kada su tenzije između Srbije i Kosova povećane zbog neslaganja oko preregistracije vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Od 1. novembra, kada je stupila na snagu odluka kosovsakih vlasti da građani Kosova koji imaju vozila sa srpskim registarskim oznakama imaju obavezu da ih zamene kosovskim, srpski policajci u opštinama na severu odbili su da im uručuju opomene.

Plan Vlade Kosova je da se proces preregistracije na RKS oznake obavi u tri faze - u prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu da platie kaznu od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice. Kosovska vlada saopštila je da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS tablice.

XS
SM
MD
LG