Dostupni linkovi

Direktor carina u Crnoj Gori pušten nakon ispitivanja zbog sumnji za šverc cigareta


Rade Milošević, jun 2022.
Rade Milošević, jun 2022.

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević, koji je priveden 1. oktobra zbog sumnje da je bio dio organizovanog lanca šverca cigareta, pušten je nakon šestočasovnog zadržavanja u policiji, nezvanično saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Specijalno državno tužilaštvo, po čijem nalogu je priveden, saopštilo je da se sumnja da su službenici Uprave prihoda i carina 1. oktobra, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja, sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzeli i izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje iz slobodne zone Luke Bar.

"Tim kamionom se nisu uputili ka konačnom odredištu - skladištu i fabrici 'M construction' u Nikšiću, kao mjestu uništenja", navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva dostavljenom RSE.

Dodaju da će tužilac donijeti odluku nakon analize prikupljenih dokaza.

Saopštenjem se oglasio i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, "koji je kazao da se odazvao pozivu policije u svojstvu građanina i pružio dokumentaciju koja je od njega tražena na uvid nadležnim".

U Luci Bar, preko koje se prema britanskim podacima, godišnje prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, tokom ovog ljeta bile su tri rekordne zaplijene cigareta: 12. juna u vrijednosti 3,5 miliona eura, 14 juna od 1,2 miliona, a sredinom maja u vrijednosti od više desetina miliona eura, kako je tada naveo premijer Dritan Abazović.

Akcije zapljene su ispred Vlade Crne Gore, predvodili resori policije i Uprave prihoda i carina.

Uz Miloševića, u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, koja je sprovedena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost, u Nikšiću i Podgorici, uhapšeno je nekoliko osoba. Oni se sumnjče da su učestvovali u krijumčarenju zaplijenjenih cigareta, koje su navodno spaljivane u pećima fabrike Javork i Željezare u Nikšiću.

Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da u pećima nije spaljen broj paketa kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Akciji spaljivanja 30. septembra prisustvovao je uz premijera Abazovića i Milošević, koji je rekao da akcije uništavanja cigareta, koje sprovodi Uprava prihoda i carina, predstavljaju težak udarac za kriminalne grupe koje se bave švercom cigareta

Ovo nije jedino spaljivanje zaplijenjenih cigareta.

Polovinom godine ista Uprava je pred komisijom, koju je imenovao Milošević a bez prisustva Uprave policije, organizovala paljenje cigareta u fabrici Javorak.

Sat vremena prije objave o hapšenju Miloševića, čija Uprava prihoda i carina je u resoru Ministarstva finansija, oglasili su se premijer Abazović i ministar policije Filip Adžić, koji su pozdravili akciju Specijalnog državnog tužilaštva u sprečavanju šverca cigareta.

Milošević je, kao i Adžić, visokopozicionarani član Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, premijera Crne Gore u tehničkom mandatu.

XS
SM
MD
LG