Dostupni linkovi

Biden u Londonu uoči sahrane kraljice, među pozvanim i kontroverzni lideri


Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden po dolasku u London, 17. septembra 2022.
Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden po dolasku u London, 17. septembra 2022.

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u London uoči sprovoda kraljice Elizabete II zakazanog za ponedjeljak.

Biden je među oko 500 šefova država i stranih dostojanstvenika koji dolaze u London na skup svjetskih čelnika kakav nije viđen desetljećima, prenosi BBC.

Premijeri Kanade, Australije i Novog Zelanda već su u Velikoj Britaniji.

Osim kanadskog premijera Justina Trudeaua, australskog premijera Anthonyja Albanesea i novozelandske premijerke Jacinde Ardern, ostali čelnici Commonwealtha koji se očekuju su bangladeški premijer Sheikh Hasina i predsjednik Šri Lanke Ranil Wickremesinghe. Indiju će predstavljati predsjednik Droupadi Murmu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, irski Taoiseach Micheal Martin, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i talijanski predsjednik Sergio Mattarella među ostalim su svjetskim čelnicima koji će prisustvovati sahani Elizabethe II.

Biće prisutni i članovi kraljevskih porodica iz cijele Evrope, prenosi BBC.

Očekuje se da će mnogi uzvanici odati počast kraljici na njenom ispraćaju u Westminster Hallu i upisati se u knjigu žalosti u Lancaster Houseu.

Kraj moderne elizabetanske ere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Međutim, kako piše BBC, u centru pažnje biće zvanični državni prijem koji će u nedjelju u Buckinghamskoj palači organizovati kralj Charles III. Za mnoge čelnike to će biti jedina prilika da se zajednički sastanu i uključe u diplomatiju.

Poziv nekim od uzvanika izazvao je čuđenje, poput poziva prijestolonasljedniku Saudijske Arabije i de facto vladaru Mohammedu Bin Salmanu. Optužen je da je naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u Turskoj 2018, što prijestolonasljednik i njegova vlada poriču.

Drugi poziv koji je doveo do kritika je onaj za kineskog predsjednika Xi Jinpinga, zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti upućenih kineskoj vladi. Ipak, predsjednik Xi neće prisustvovati sprovodu. Umjesto njega će tamo biti potpredsjednik Wang Qishan.

Nisu pozvani predstavnici Rusije, Bjelorusije, Mijanmara, Sirije, Venezuele i Afganistana.

Iran, Sjeverna Koreja (DPRK) i Nikaragva pozvani su samo da pošalju ambasadore, a ne šefove država.

XS
SM
MD
LG