Dostupni linkovi

Von der Leyen podržava formiranje Evropske političke zajednice


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obraća se Evropskom parlamentu o stanju u Uniji, Strazburg, 14. septembar 2022.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obraća se Evropskom parlamentu o stanju u Uniji, Strazburg, 14. septembar 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je državama Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije da njihova budućnost leži u Evropskoj uniji (EU).

"Vi ste deo naše porodice, vaša budućnost je u našoj Uniji, a naša Unija nije potpuna bez vas", poručila je von der Leyen u govoru o stanju u EU.

Govor o stanju u Evropskoj uniji jedan je od najvažnijih momenata u godini, kada liderka Komisije iznosi stavove pred Evropskim parlamentom o situaciji u Uniji. Ovo je prvi put da se obraćanje održava u okolnostima rata u evropskom kontinentu.

Iako je najveći deo govora bio posvećen ratu u Ukrajini i posledicama ruske agresije po Evropi, Ursula von der Leyen je dala prostora u govoru i zemljama koje teže članstvu u EU.

Izrazila je podršku Evropskoj političkoj zajednici, jer smatra da postoji potreba u EU da se dopre do zemalja Evrope koje se nalaze van "pristupnog procesa".

Prema njenoj oceni, rat u Ukrajini je obeležio i prelomni trenutak u globalnoj politici, te zahteva preispitivanje spoljnopolitičke agende.

“Ovo je vreme za ulaganje u moć demokratija. Ovaj rad počinje sa osnovnom grupom naših partnera istomišljenika: našim prijateljima u svakoj pojedinoj demokratskoj naciji na ovom svetu”, naglasila je von der Leyen dodajući da trebamo da težimo da proširimo "ovo jezgro demokratija." Najneposredniji način da to uradimo je, prema rečima predsednice Komisije "produbljivanje naših veza i jačanje demokratije na našem kontinentu."

“Ovo počinje od onih zemalja koje su već na putu ka našoj Uniji”, poručila je von der Leyen.

Predsednica Komisije je nagovestila da će ideje o Evropskoj političkoj zajednici izneti na narednom susretu šefova država i vlada EU.

Stvaranje Evropske političke zajednice je inicijativa francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Francuska predlaže da se već ove godine stvori Evropska politička zajednica između svih evropskih država koje žele zajedno da doprinesu bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta.

Ova zajednica, bi prema francuskom predlogu, bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti.

Lideri EU su već u junu obavili prelimirane diskusije oko ove inicijative. Na samitu koji će biti održan 6. i 7. oktobra u Pragu bit će nastavljena ova diskusija zajedno sa državama koje će prema planu biti deo ove zajednice, uključujući i države Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG