Dostupni linkovi

Dvije Iranke osuđene na smrt zbog LGBT aktivizma


Zahra Hamadani
Zahra Hamadani

Dvije Iranke osuđene su na smrt zbog svog aktivizma podrške LGBT zajednici u zemlji.

Državna novinska agencija IRNA izvijestila je o kaznama Zahri Hamadani i Elham Čubdar 5. rujna, dan nakon što je mreža za ljudska prava Hengaw navela da je primila izvješća da su njih dvije bile obaviještene o kazni nekoliko dana prije.

Iranski Islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC) optužio je njih dvije za "promicanje homoseksualizma, kockanja, prijevare i promicanje nedopuštenih seksualnih odnosa te objavljivanje na internetu".

Hengaw je rekao da je Revolucionarni sud Urmije presudio u zajedničkom slučaju da su njih dvije krive za optužbe za "korupciju u zemlji", "promicanje kršćanstva" i "komuniciranje s medijima koji se protive Islamskoj Republici".

Govoreći o optužbama za korupciju, britanski aktivist za LGBT prava Peter Tatchell rekao je za Jerusalem Postu 4. rujna da se "ova vrlo ozbiljna sveobuhvatna optužba često koristi protiv kritičara režima i onih koji izražavaju mišljenja koja nisu u skladu s islamskim pravovjerjem".

Ni Hamadani (31), ni njezini pristaše nisu komentirali optužbe. Ona je i prije bila na meti vlasti zbog svojih aktivnosti povezanih s LGBT pravima.

Bila je privedena u listopadu 2021. zbog svojih objava na društvenim mrežama u kojima je branila prava LGBT osoba. Mjesec dana kasnije, uhićena je dok je pokušavala napustiti zemlju i od tada, navodno, nije imala pristup svom odvjetniku.

Transrodna u Teheranu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Homoseksualci i lezbijke prisiljeni su skrivati seksualnu orijentaciju u Iranu, u kojem se homoseksualnost kažnjava smrću.

Prema anketi iz 2020. godine koju je objavila iranska lezbijska i transrodna mreža 6rang, 62 posto LGBT ispitanika reklo je da su doživjeli jedan ili više oblika nasilja od strane svoje uže obitelji. Oko 77 posto reklo je da su bili izloženi nekoj vrsti fizičkog nasilja zbog svoje seksualne orijentacije.

XS
SM
MD
LG