Dostupni linkovi

Lavirint od srpskih do kosovskih dokumenata


Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?

Građani srpske zajednice sa severa Kosova će od 1. septembra imati dva meseca da preregistruju svoje automobile sa KM (Kosovska Mitrovica) na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Za sada, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti ne odustaje od realizacije ove odluke njegove Vlade, koja je na snagu trebala da stupi 1. avgusta ali je odložena zbog barikada koje na severu su podigli lokalni Srbi.

Bilo je predviđeno da u isto vreme stupi na snagu i odluka o uvođenju recipročnih mera Srbiji oko ličnih dokumenata, ali je po tom pitanju postignut dogovor sa Srbijom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Međutim, na terenu postoje brojni problemi sa kojima se pripadnici srpske zajednice suočavaju prilikom dobijanja nekog kosovskog dokumenta, što može da bude problem i za preregistraciju automobila.

Osnovna stvar koju jedan građanin treba da ima kada želi da registruje auto je kosovska lična karta. A da bi izvadio ličnu kartu, najpre mora da ima dokaz o državljanstvu – dokument pod nazivom Ekstrakt. Ovaj dokument sadrži dve vrste podataka, one iz Izvoda iz matične knjige rođenih i iz matične knjige državljana.

E tu nastaju problemi.

Kakvi su problemi?

Ne možemo ni decu da prijavimo i sva naša putovanja se komplikuju. Ja imam dokumenta Kosovske Mitrovice (koja izdaju organi Srbije), oni imaju iz Beograda, ja imam kosovsku ličnu kartu, više ne znam šta imam od dokumenata i šta na koju granicu dajem -
kaže Miloš Subotić.

Miloš Subotić iz Severne Mitrovice navodi kako njegova supruga, koja je rodom iz Peći, ne može da izvadi kosovsku ličnu kartu jer je nakon sukoba na Kosovu imala trinaest godina, pa su joj nadležni tražili ličnu kartu njene majke, koja nema lična dokumenta pre 1999. godine.

"Ne možemo ni decu da prijavimo i sva naša putovanja se komplikuju. Ja imam dokumenta Kosovske Mitrovice (koja izdaju organi Srbije), oni imaju iz Beograda, ja imam kosovsku ličnu kartu, više ne znam šta imam od dokumenata i šta na koju granicu dajem. Naš život je postao duplo getoiziran", kaže on.

Srbi sa Kosova imaju pravo na dvojno državljanstvo, pa tako većina njih koristi ono srpsko, ali ukoliko žele da ostvare bilo koje pravo pred kosovskim institucijama moraju da imaju i kosovska dokumenta.

Sa druge strane, kosovski i srpski sistemi se ne prepoznaju, pa tako kosovske institucije često ne priznaju dokumenta koje izdaju organi Srbije.

Tako pojedini građani Kosova iz redova srpske zajednice, sa kojima je RSE razgovarao, navode da im se ne priznaju noviji izvodi iz matične knjige venčanih koje izdaju organi Srbije, te izvodi iz matične knjige umrlih, sudska dokumenta i tako dalje.

Kosovski i srpski sistemi se ne prepoznaju, pa tako kosovske institucije često ne priznaju dokumenta koje izdaju organi Srbije (na fotografiji lična karta Srbije)
Kosovski i srpski sistemi se ne prepoznaju, pa tako kosovske institucije često ne priznaju dokumenta koje izdaju organi Srbije (na fotografiji lična karta Srbije)

Srbi sa Kosova svoja lična dokumenta u srpskom sistemu uglavnom vade u policijskim upravama (PU), koje su nakon rata 1999. godine izmeštene u gradovima u Srbiji. Na primer, Policijska uprava za Prištinu se nalazi u Niškoj banji, Policijska uprava za Peć se nalazi u Kragujevcu, Policijska uprava za Kosovsku Mitrovicu u Raški i tako dalje.

Kosovske vlasti ove organe smatraju paralelnim i nelegalnim institucijama ali zvanični Beograd odbija da ih ugasi jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koja je proglašena 2008. godine.

Uprkos sporazumu o matičnim knjigama...

Kako bi se prevazišli ovakvi problemi Kosovo i Srbija su 2011. godine postigli sporazum o matičnim knjigama ali civilni sektor ukazuje na brojne "rupe" u tom dogovoru.

Prema ovom sporazumu, dve strane su trebale da uspostave "potpuno pouzdane matične službe na Kosovu" a to je značilo da će Srbija ustupiti Kosovu verifikovane kopije matičnih knjiga, koje je ponela sa sobom nakon rata.

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) je posredovala u realizaciji ovog sporazuma i tako verifikovala preko 12.000 kopija matičnih knjiga, koje su sadržale informacije o rođenju, smrti i brakovima građana.

U izveštaju nevladine organizacije "Lokalna inicijativa severno Kosovo", koji je 2018. objavljen pod nazivom "Civilna registracija na Kosovu: birokratska noćna mora", navodi se da je Sporazum o matičnim knjigama trebao da popuni "rupe" u kosovskom civilnom registru građana a koji je u tom trenutku bio rekonstruisan, bez originalnih podataka o civilnom statusu građana.

"Nažalost, sporazumom su bili obuhvaćeni samo registri između 1945. i 1999. čime su izostavljene matične knjige i podaci o civilnom statusu građana koji su srpske institucije na Kosovu nastavile da beleže i nakon 1999.", navodi se dalje.

Autorka ovog izveštaja, Milica Andrić Rakić, koja se kroz civilni sektor godinama unazad bavi ovom problematikom, u izjavi za Radio Slobodna Evropa objašnjava da Srbi sa Kosova i dalje brakove sklapaju pred srpskim organima a da iste kosovske institucije ne priznaju.

Šta piše u zakonu?

Dobijanje kosovskog državljanstva je regulisano posebnim zakonom, u kome, pored ostalog, piše da se ono stiče i "rođenjem, naturalizacijom i na osnovu člana 32."

Ovaj član predviđa da se državljanima Kosova smatraju sve osobe "koje su 1. januara 1998. godine bile državljani Federativne Republike Jugoslavije i koje su tog datuma imale stalno prebivalište na Kosovu". Istim članom se definiše da će se podzakonskim aktima definisati kriterijumi kojima će se dokazivati državljanstvo Savezne Republike Jugoslavije, kao i prebivalište na Kosovu do januara 1998.

Sve o ulazno-izlaznim dokumentima Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Pojedine vlade su uvodile administrativna uputstva kojim je bilo moguće "legalizovati" srpska dokumenta na Kosovu, odnosno izvršiti prepis u kosovske matične knjige. Ali se problem javlja iznova zbog "paralelnog sistema".

Takođe, u Zakonu se navodi da se svaka osoba koja je registrovana "kao stalni stanovnik Republike Kosova shodno Uredbi UNMIK-a, smatra državljaninom Republike Kosova".

Međutim, Milica Andrić Rakić ukazuje da ima i ljudi sa severa Kosova koji nakon rata nisu želeli da se registruju pri administraciji UNMIK-a (Privremena administrativna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu) jer su je smatrali "okupatorskom".

UNMIK je lične karte izdavao nakon rata ali je potom nadležnosti civilne registracije prebacio na kosovske institucije.

Građani u severnoj Mitrovici, avgust 2022. Tenzije između Srbije i Kosova porasle su krajem prošlog meseca kada je kosovska vlada objavila da lični dokumenti koje izdaje Srbija i registarske tablice vozila više neće važiti na teritoriji Kosova, kao što u Srbiji ne važe kosovski.
Građani u severnoj Mitrovici, avgust 2022. Tenzije između Srbije i Kosova porasle su krajem prošlog meseca kada je kosovska vlada objavila da lični dokumenti koje izdaje Srbija i registarske tablice vozila više neće važiti na teritoriji Kosova, kao što u Srbiji ne važe kosovski.

"Za ljude koji nisu registrovani pri UNMIK-u, iako su rođeni pre 1998., njima se izdaje izvod iz matične knjige rođenih ali sekcija gde piše državljanstvo, gde bi trebalo da piše Kosovar, je prekrižena", navodi ona i dodaje da ti građani moraju da pokreću proces prijave državljanstva umesto verifikacije, za šta su im opet potrebna dokumenta koja oni ne mogu da izvade.

Ko još ima problema?

Poteškoće oko vađenja kosovskih dokumenata imaju i oni građani koji su "igrom slučaja" rođeni u nekom gradu u Srbiji, odnosno i od njih se traži da pokrenu proceduru prijave državljanstva umesto verifikacije.

Srbi južno od Ibra čekaju da ih neko nešto pita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:51 0:00

Osim građana na severu, ima i onih na jugu koji se suočavaju sa ovim problemima. Radi se uglavnom o povratnicima a to za RSE potvrđuje Silvija Rašković iz Kancelarije za zajednice pri opštini Klina u pećkom regionu.

"To je jedan od većih problema, oni dobiju izvod (iz matične knjige rođenih) ali ne i Ekstrakt. Ne može niko da porekne da su sa Kosova, ali da bi dobili državljanstvo, moraju da imaju prijavljeno mesto boravka što oni (raseljena lica koja se vraćaju) nemaju", navodi Rašković.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, koje je nadležno za Agenciju civilne registracije, sa upitom da li su upućeni u problem sa kojim se kosovski Srbi suočavaju prilikom vađenja kosovskih dokumenata i da li se razmatra olakšavanje procedura, imajući u vidu da se u narednom periodu od njih očekuje da preregistruju svoje automobile na kosovske tablice.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Osim građana na severu, ima i onih na jugu koji se suočavaju sa ovim problemima. Radi se uglavnom o povratnicima. (na fotografiji meštani u Klokotu, na jugu Kosova)
Osim građana na severu, ima i onih na jugu koji se suočavaju sa ovim problemima. Radi se uglavnom o povratnicima. (na fotografiji meštani u Klokotu, na jugu Kosova)

Takođe, nije stigao odgovor na upit da li MUP planira da odredi novi rok u kome bi građani mogli da zamene vozačke dozvole, koje izdaju organi Srbije.

Srbi sa Kosova uglavnom imaju vozačke dozvole koje izdaju organi Srbije ali im je kosovski MUP u nekoliko navrata omogućavao da ih zamene kosovskim, nakon čega bi im one srpske bile vraćene.

Poslednji poziv za tako nešto je bio objavljen pre oko dve godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG