Dostupni linkovi

Zelenski smatra da rat u Ukrajini mora završiti oslobađanjem Krima


Volodimir Zelenski, Kijev, 8. august 2022.
Volodimir Zelenski, Kijev, 8. august 2022.

Rat u Ukrajini počeo je s Krimom i mora završiti njegovim oslobađanjem, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

On je ovo izjavio samo nekoliko sati nakon što je niz eksplozija pogodio tamošnju rusku zračnu bazu, ubivši jednu osobu.

Zelenski nije spomenuo eksplozije, ali je svoje noćno obraćanje posvetio poluotoku, rekavši: "Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći".

Krim je službeno dio Ukrajine, ali ga je Rusija pripojila 2014. nakon referenduma koji međunarodna zajednica smatra nelegitimnim. Mnogi Ukrajinci to vide kao početak rata s Rusijom.

Krim: Godinu dana nakon aneksije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Nekoliko eksplozija potreslo je 9. augusta vojnu bazu Saki u blizini Novofedorivka, na zapadu Krima, koja se nalazi u blizini primorskih odmarališta popularnih među ruskim turistima.

Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako posjetitelji plaže trče, a svjedoci kažu da su čuli najmanje 12 eksplozija. Zdravstveno odjeljenje Krima, koje je imenovala Rusija, priopćilo je da je jedan civil ubijen, a još osam ozlijeđeno.

Rusko Ministarstvo obrane inzistiralo je na tome da je do eksplozija došlo zbog streljiva koje je eksplodiralo u skladištu, iako to nije neovisno potvrđeno.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak porekao je da Ukrajina stoji iza eksplozija, rekavši za online televizijski kanal Dozhd: "Naravno da ne. Što mi imamo s ovim?".

Svaki napad na Krim od strane Ukrajine Moskva smatra ozbiljnim. Rusija je prošlog mjeseca uputila upozorenje kada je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio da će Ukrajinu "odmah dočekati Sudnji dan" ako bude gađa Krim.

Zelenski se u svom govoru 9. augusta nije osvrnuo na eksplozije, ali je opširno govorio o poluotoku, kazavši: "Nećemo zaboraviti da je ruski rat protiv Ukrajine započeo okupacijom Krima".

"Ovaj ruski rat počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom - njegovim oslobađanjem", rekao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenski u svojim posljednjim izjavama navodi da vjeruje da Ukrajina mora ponovno preuzeti poluotok prije nego što rat završi, mada je ranije iznosio različite stavove o ovom pitanju.

Prije je govorio da bi Ukrajina mogla prihvatiti mir ako se Rusija vrati na svoje pozicije prije 24. veljače, što znači da se ponovno zauzimanje Krima neće smatrati zahtjevom, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG