Dostupni linkovi

Prvi dan primirja nakon višednevnog nasilja između Izraela i Gaze


Dim tokom izraelskog vazdušnog napada u Gazi, 6. august 2022.
Dim tokom izraelskog vazdušnog napada u Gazi, 6. august 2022.

Prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata nakon tri dana nasilja, održan je tokom noći. Primirje je postignuto uz posredovanje Egipta.

Najmanje 44 osobe poginule su u najozbiljnijoj eskalaciji nasilja od jedanaestodnevog nasilja iz maja 2021. godine.

Lideri Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija pozvali su obje strane da poštuju primirje.

Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je primirje i pozvao sve strane "da ga u potpunosti provedu i osiguraju dotok goriva i humanitarnih zaliha u Gazu".

Također je pozvao da se navodi o civilnim žrtvama istraže na vrijeme.

Primirju je posredovao Egipat koji je i u prošlosti djelovao kao posrednik između Izraela i Gaze.

Egipat je 7. avgusta pozvao da prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada počne tog dana u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), izjavio je neimenovani egipatski bezbjednosni zvaničnik.

Odmah potom je Islamski džihad naveo u saopštenju da će "zaustaviti neprijateljstva" u to vrijeme u skladu s egipatskim pozivom, ali je "naglasio (svoje) pravo da odgovori na svaku (dalju izraelsku) agresiju", prenio je AFP.

Izraelski mediji su javili da su Izrael i Islamski džihad pristali na prekid vatre kojem je posredovao Egipat, a koji će 7. avgusta stupiti na snagu.

U sklopu dogovora o prekidu vatre Egipat je pristao da radi na oslobađanju Kalila al Avavde, člana Islamskog džihada koji štrajkuje glađu u znak protesta što je u izraelskom pritvoru, a optužnica protiv njega nije podignuta, rekao je jedan neimenovani bliskoistočni diplomata za izraelske medije.

Isti izvor je naveo da će Egipat takođe nastojati da se oslobodi lider Islamskog džihada Basem al Sadi uhapšen prošle sedmice na Zapadnoj obali. Njegovo hapšenje je kako se vjeruje podstaklo najnovije nasilje.

U nasilju su od 5. avgusta popodne poginula 43, Palestinca uključujući 15 djece, a 311 je ranjeno, navedeno je u najnovijem izvještaju palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze 7. avgusta, uključujući Gaza Siti, Džabaliju i Rafu poginulo je 17 Palestinaca, uključujući devetoro djece.

Iz Gaze je nastavljeno raketiranje i sirene za raketnu uzbunu su se oglasile u Jerusalemu, Tel Avivu i području Aškelona i stanovnici su požurili u skloništa.

Izraelski mediji su 7. avgusta objavili da je od početka sukoba 47 ljudi preneseno u bolnice, ali da je među njima samo troje lakše ranjeno gelerom, a većina je pala dok je trčala u sklonište, dok su preostali pretrpjeli šok.

XS
SM
MD
LG