Dostupni linkovi

Desničarske zavjere sa majmunskim boginjama protiv LGBTQ zajednice


 Osoba prima vakcinu protiv majmunskih boginja u Northwell Health Immediate Care Center na Fire Island-Cherry Grove, u New Yorku, SAD, 15. jula 2022.
Osoba prima vakcinu protiv majmunskih boginja u Northwell Health Immediate Care Center na Fire Island-Cherry Grove, u New Yorku, SAD, 15. jula 2022.

Desničari i desničarski ekstremisti uveliko koriste teme o majmunskim boginjama za širenje zavjera, otkako su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili da su identificirali prva dva slučaja ovog virusa kod djece u Sjedinjenim Državama.

Predstavnici Republikanske stranke i ekstremni desničari mjesecima koriste uvrede, nazivajući gay zajednicu "inherentno grabežljivom", osobito kada su u pitanju djeca, piše Vice.

Zatim, početkom ljeta, s pojavom slučajeva zaraze majmunskim boginjama među gay i biseksualnim muškarcima, krajnja desnica koristi "priliku" da progura mržnju prema LGBTQ zajednici i u javnom prostoru.

Sada neutemeljeno izjavljuju da majmunske boginje razotkrivaju "pravu" epidemiju: rašireno seksualno zlostavljanje djece od strane homoseksualaca.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky izjavila je za Washington Post da su dvoje djece postali prvi zaraženi ovim virusom u SAD-u, dodajući da su djeca "dobro" i da se liječe antivirusnim lijekom tekovirimatom.

CDC je na pres-konferenciji izvijestio da su oba djeteta, malo dijete u Kaliforniji i novorođenče u Washingtonu, bila u kontaktu s homoseksualnim ili biseksualnim muškarcima, detalj koji je Daily Mail stavio u naslov svog članka koji su krajnji desničari masovno podijelili po internetskim stranicama.

Zastupnica Marjorie Taylor Greene, koja koristi svoju platformu za širenje anti-LGBTQ zavjera, na Twitteru je upitala: "Ako su majmunske boginje spolno prenosiva bolest, zašto ih djeca dobivaju?".

Majmunske boginje nisu serpini u klasičnom smislu (serpini, SPI - nadporodica od bjelančevine sa sličnim strukturama) jer se ne šire sjemenom, krvlju ili tjelesnim tekućinama tokom spolnog kontakta.

Virus se obično širi kapljičnim putem respiratornim i drugim mukoznim traktom (membrana koja pokriva kanale i šupljine koje se otvaraju prema vanjskoj strani tijela, kao što je želučano-crijevni trakt i dišni trakt), objasnila je specijalistica za zarazne bolesti na teksaškom univerzitetu A&M, Rebecca Fischer.

Drugi važan način širenja virusa je izravan kontakt kože na kožu s nekim ko ima osip ili kraste od majmunskih boginja, ili s odjeće ili posteljine koju nosi ili koristi zaražena osoba, dodala je.

Kada je CDC objavio vijest o dva slučaja majmunskih boginja kod djece, primijetili su da se virus može širiti "bliskim kontaktom kože na kožu".

U slučaju djece, rekli su, to bi moglo uključivati "grljenje, maženje, hranjenje, kao i kroz zajedničke predmete kao što su peškiri, posteljina, šoljice i posuđe".

Istina je da je većina dosad dokumentiranih slučajeva u SAD-u bila unutar zajednice muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali za to postoji jednostavno objašnjenje.

"Povećani broj infekcija majmunskim boginjama prvobitno prijavljen među muškarcima koji imaju spolne odnose kod muškaraca se u velikoj mjeri može pripisati početnim događajima brzog širenja virusa", rekla je Fischer.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je 27. jula da je u svijetu prijavljeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja, od kojih je većina u Europi.

WHO je 23. jula proglasio epidemiju globalnom zdravstvenom izvanrednom situacijom.

Do sada, 98 posto slučajeva registriranih izvan afričkih zemalja, u kojima je virus endemska pojava, zabilježeno je kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, saopćio je WHO.

Kako je izvijestio WHO, dostupni dokazi upućuju na to da su najrizičniji oni koji su imali bliski fizički kontakt s nekim ko ima majmunske boginje, a taj rizik ni na koji način nije ograničen na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima.

UN zabrinut zbog stigmatiziranja LGBT osoba

UNAIDS je pozvao medijske kuće, vlade i zajednice da odgovore pristupom utemeljenim na pravima i dokazima koji izbjegava stigmu.

"Stigma i okrivljavanje potkopavaju povjerenje i sposobnost učinkovitog odgovora tokom epidemija poput ove", rekao je zamjenik izvršnog direktora UNAIDS-a, Matthew Kavanagh.

"Iskustvo pokazuje da stigmatizirajuća retorika može brzo onemogućiti odgovor utemeljen na dokazima poticanjem ciklusa straha, tjeranjem ljudi od zdravstvenih usluga, ometanjem napora da se identificiraju slučajevi i poticanjem neučinkovitih, kaznenih mjera", smatra Kavanagh.

Kavanagh je istaknuo kako UN-ova agencija cijeni LGBTIQ zajednicu, jer je prednjačila u podizanju svijesti o majmunskim boginjama i ponovio da ta bolest cilja na bilo koga.

"Ova epidemija naglašava hitnu potrebu da čelnici ojačaju prevenciju pandemije, uključujući izgradnju jačeg kapaciteta vođenog zajednicom i infrastrukture za ljudska prava kako bi se podržali učinkoviti i nestigmatizirajući odgovori na epidemije", istaknuo je.

Istodobno, posljednjih je dana krajnja desnica u SAD-u iskoristila dva primjera majmunskih boginja kod djece kako bi naglasila, pritom bez ikakvih dokaza, da je jedini način na koji su mogla dobiti virus bio da su ih zlostavljali gay muškarci.

Aktivistica krajnje desnice Laura Loomer, koja je u utrci za američki Kongres, upitala je na svom Telegram nalogu: "Ko siluje djecu u D.C.-u? [Washington D.C.]" nakon objavljene vijesti da je tamo jedno dijete inficirano majmunskim boginjama.

Zašto majmunske boginje nisu kao COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:40 0:00

Washington D.C. je godinama u središtu krajnje desničarskih teorija zavjere koje uključuju zlostavljače djece. Tako je, naprimjer, tadašnja kandidatkinja za američke predsjedničke izbore 2016. godine Hillary Clinton optužena za trgovinu djecom ispred jedne pizzerije u prijestolnici Washingtonu.

"Homoseksualci siluju bebe, a majmunske boginje se brzo šire u njihovoj zajednici jer se ne mogu zaustaviti - niti mogu prestati silovati bebe", napisala je ekstremno desna aktivistica s gotovo 30.000 pretplatnika na njezinom Telegram nalogu, Lauren Witzke. "Uskoro ćemo vidjeti mnogo više slučajeva djece i to bi trebalo zabrinuti sve."

I o ovome se diskutiralo na drugim ekstremno desnim forumima.

Primarni rizik prijenosa majmunskih boginja je unutar kućanstava, a virus će se neizbježno nastaviti širiti izvan homoseksualne zajednice, ocijenila je Fischer. "To znači da će djeca i adolescenti biti u opasnosti od infekcije", rekla je.

"Vrlo je važno razumjeti da je svatko tko je izložen virusu majmunskih boginja u opasnosti od zaraze - bez obzira na spol, dob, etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju, političko opredjeljenje, poglede na pobačaj i druge klasifikacije", riječi su specijalistice za zarazne bolesti na teksaškom univerzitetu A&M.

Za razliku od COVID-a 19, majmunske boginje se ne šire lako u povremenim društvenim situacijama. Međutim, sasvim je moguće da ćemo vidjeti lokalizirane epidemije virusa ako zarazno dijete dođe u razred i bude u bliskom kontaktu s vršnjacima kada se škola bude nastavila ove jeseni, dodala je Fischer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG