Dostupni linkovi

Šmit ispunjava želje jedne stranke, kaže potpredsjednica Evropskog parlamenta


Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barli (Barley) tvrdi da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) želi nametnuti izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini (BiH) i da je to "ispunjavanjee želja jedne stranke".

"Bivši njemački ministar želi BiH nametnuti zakon koji će dodatno podijeliti zemlju. Kao 'visoki predstavnik' on ima moć da to učini. Ispunjava želje jedne stranke, bez koje ništa ne bi funkcionisalo", napisala je Barli na Tviteru.

U javnosti se prehodnih dana pojavio navodni nacrt Šmitove odluke kojom planira izmijenu Izbornog zakona BiH, te dio i Ustava Federacije BiH, jednog od dva bosansko-hercegovačka entiteta.

Iz njegove kancelarije nisu niti demantovali niti potvrdili ovu informaciju.

Dokument je izazvao oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se njime, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podjela u Bosni i Hercegovini.

Barli je na svom Tviteru podijelila i članak austrijskog lista Der Standard u kojem stručnjak za ustavno pravo Joseph Marko objašnjava da bi to djelovanje bilo u suprotnosti sa Aneksom 10 Dejtona.

On kaže da prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je ovlašten samo da kontroliše njegovo provođenje, ali ne i da se bavi autonomnim pravnim sistemima entiteta i njihovim ustavima, ukoliko nisu doneseni u primjeni Dejtonskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG