Dostupni linkovi

'Nismo nadležni za let ukrajinskog aviona', tvrdi Ministarstvo odbrane Srbije


Olupina aviona koji se srušio u blizini grada Kavala u Grčkoj, 17. jul, 2022.
Olupina aviona koji se srušio u blizini grada Kavala u Grčkoj, 17. jul, 2022.

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš s krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane 20. jula.

Reakcija Ministarstva usledila je četiri dana nakon što se ukrajinski avion, koji je prenosio oružje srpske namenske industrije za Bangladeš, srušio na severu Grčke.

"Napominjemo da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu. Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu", navelo je Ministarstvo.

Takođe se navodi da je avion koji se srušio u Grčkoj, prevozio proizvode namenske industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku - Ministarstvu odbrane Bangladeša.

"Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici".

Ministarstvo je ponovilo da je vlasnik robe bila privatna kompanija "Valir", dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

"O tome je Ministarstvo odbrane Republike Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je takođe ponovilo da avionom nije transportovano naoružanje Ukrajini, te da od 2016. nije izdata nijedna dozvola za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini.

Dodalo je da su kompanije srpske odbrambene industrije, u kojima je zaposleno oko 22.000 ljudi, u prošloj godini izvezle naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara.

Avion "antonov An-12", srušio se 16. jula kod Kavale na severu Grčke, a prevozio je 11,5 tona municije srpske namenske industrije koja je teret prenosila za Bangladeš, a u nesreći je poginulo svih osam članova ukrajinske posade.

Zatim je Grčka 18. jula uložila zvaničan protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu koji se u subotu uveče srušio u blizini grada Kavale na severu zemlje, saopštili su u ponedeljak diplomatski izvori.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 18. jula da pruža podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost.

XS
SM
MD
LG