Dostupni linkovi

Blinken u posjeti Tajlandu kako bi ojačao regionalnu podršku


Američki državni sekretar Antony Blinken i tajlandski ministar vanjskih poslova Don Pramudwinai, Bankok, 10. jula 2022

Sjedinjene Američke Države i Tajland potpisali su u nedjelju, 10. jula, sporazume o produbljivanju veza, dok Washington intenzivira napore da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine u Aziji.

Američki državni sekretar Antony Blinken i tajlandski ministar vanjskih poslova Don Pramudwinai obećali su unaprijediti partnerstva za borbu protiv klimatskih promjena, kao i kad je riječ o provođenju zakona i sigurnosnoj suradnji.

"Partnerstvo između nas u potpunosti prenosimo u 21. stoljeće", rekao je Blinken, dodajući da je Tajland važan saveznik "u regiji koja oblikuje putanju stoljeća".

"Također smo postavili temelje za sljedećih 190 godina", rekao je tajlandski ministar vanjskih poslova, podsjećajući da će dvije zemlje iduće godine obilježiti 190 godina zvanično uspostavljenih odnosa.

Blinkenova posjeta Tajlandu dolazi dan nakon što se sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Indoneziji, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G20.

Administracija predsjednika SAD Joe Bidena nastoji učvrstiti veze s ovom regijom u kojoj je, u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Kina proširila utjecaj forsirajući ulaganja i trgovinsku integraciju.

Ranije u nedjelju, Blinken se sastao s mjanmarskim mladim vođama u Bangoku, glavnom gradu Tajlanda.

Nakon Tajlanda, on će se zaustaviti u Tokiju kako bi izrazio sućut japanskom narodu zbog ubistva bivšeg premijera Shinza Abea, saopćio je State Department.

Bivši japanski premijer ubijen je u petak 8. jula tokom govora u gradu Nara. Na Abea je pucao četrdesetesedmogodišnji Japanac, a bivši premijer u bolnici je nedugo nakon napada podlegao povredama.

Osumnjičeni Tetsuya Yamagami uhapšen je u blizini mesta pucnjave, saopćila je policija. Naveli su kako je osumnjičeni priznao da je ubio bivšeg premijera. On je rekao policiji da je koristio ručno napravljen pištolj.

XS
SM
MD
LG