Dostupni linkovi

Lokalnom zvaničniku iz Moskve 7 godina zatvora zbog antiratnih izjava


Osuđeni Aleksej Gorinov
Osuđeni Aleksej Gorinov

Ruski sud osudio je odbornika u moskovskom parlamentu na sedam godina zatvora proglasivši ga krivim za "svesno širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Okružni sud u Moskvi Meščanski izrekao je kaznu Alekseju Gorinovu 8. jula, javila je agencija TASS.

Organizacija za nadzor OVD-Info saopštila je da je nekoliko prisutnih građana aplaudiralo Gorinovu tokom postupka i da su ih sudski izvršitelji uhapsili.

Gorinov je prvi izabrani zvaničnik u Rusiji koji je osuđen po zakonu o "distribuciji lažnih informacija" koji je usvojen nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, kojim je predviđena kazna i do 15 godina zatvora.

Na sastanku moskovskog parlamenta u martu, Gorinov je kritikovao rusku invaziju, sugerišući da je neprikladno organizovanje lokalnog dečijeg nadmetanja iz umetnosti dok u Ukrajini "svakog dana deca umiru".

Tokom sudskog saslušanja prošlog meseca, Gorinov, koji je priveden u aprilu, držao je natpis na kome je pisalo "Ja sam protiv rata".

Tužioci su pokrenuli desetine istraga širom zemlje protiv ljudi koji su kritikovali rusku invaziju u Ukrajini ili su samo pozivali na mir. Kremlj insistira na tome da se invazija nazove "specijalnom vojnom operacijom".

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom
XS
SM
MD
LG