Dostupni linkovi

‘Elektrosever’ dobio licencu Kosova za distribuciju struje u opštinama na severu


Distributivna mreža u Obiliću (arhivska fotografija)
Distributivna mreža u Obiliću (arhivska fotografija)

Kosovski Regulatorni ured za energetiku (ZRRE) izdao je 24. juna licencu za snabdevanje kompaniji ‘Elektrosever’, čije je formiranje dogovoreno sporazumom Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

‘Elektosever’ je licencu dobio u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i sada će moći da pruža usluge distribucije.

Time se otvara put naplate računa za utrošenu električnu energiju građanima na severu Kosova, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice. Struja se u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić Zvečan i Zubin Potok ne plaća od 1999. godine.

Dugove je od 2017. godine pokrivalao Kosovskoi operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova.

Do tada su dug za sever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto, međutim, utvrđeno je da je ta praksa bila nezakonita.

Prema podacima KOSTT–a, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Kosovo i Srbija su 21. juna usvojili i mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su dve strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Izdavanje licence kompaniji ‘Elektrosever’ je prvi korak u implementaciji tog dogovora.

Naredni korak je da kompanija Elektrosever treba u roku od sedam dana da dostavi KEDS-u i KOSTT-u najnovije dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova.

Prethodno u četvrtak (23. juni) uveče bačena eksplozivna naprava na zgradu ‘Elektrokosmeta’ u Severnoj Mitrovici je, kompaniju koja funkcioniše u srpskom sistemu.

Na osnovu dogovora Kosova i Srbije u okviru dijaloga, nadležnosti te kompanije bi trebalo da preuzme ‘Elektosever’.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG