Dostupni linkovi

Završena blokada autoputa u Beogradu, radnici Fijata u subotu sa Vučićem


Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat blokiraju autoput kod Sava Centra u Beogradu, 22. juna, 2022.

Blokada autoputa kod Centra "Sava" u Beogradu je završena oko 18 sati, nakon što su radnici Fijata dobili poziv iz kabineta predsednika Srbije da se sastanu u subotu.

Radnici kragujevačke fabrike automobila, koji su nekoliko sati blokirali autoput u Beogradu, prethodno su rekli da su od šefa kabineta predsednika Srbije dobili pisanu poruku da će ih predsednik Aleksandar Vučić primiti na razgovor 25. juna u 9 sati ujutru.

"Mi sada samo čekamo nekoga iz kabineta premijerke Brnabić da dođe ovde i da nam se kratko obrati, a onda ćemo što se nas tiče da se raziđemo za pet minuta", rekao je u izjavi za TV N1 predsednik jednog od sindikata Fijata Zoran Miljković.

Radnici Fijata blokirali su 22. juna oko 13 časova autoput u Beogradu, nezadovoljni socijalnim programom koji im je ponudila Vlada Srbije i multinacionalna kompanija Stelantis, u čijem je Fijat vlasništvu.

Radnici fabrike od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da se 1.500 radnika od ukupno 2.000 zaposlenih proglasi za tehnološki višak, uz mogućnost odlaska na rad u Slovačku do 2024. godine.

"Vlada Srbije nas je primorala na ovo", izjavio je na blokadi predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Plastik Zoran Miljković.

U blokadi su bile obe trake autoputa kod Centra "Sava" u blizini mosta Gazela, zbog čega su se stvorile kilometarske kolone vozila.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa, na protestu nije prisutna policija, a radnici su propuštali vozila Hitne pomoći.

U Vladi Srbije, kako je preneo javni servis RTS, rekli su da su radnici Fijata odbili predlog premijerke Ane Brnabić da u 16.30 dođu na razgovore. Međutim, predsednik jednog od sindikata Fijata Zoran Miljković negirao je da su imali zakazan sastanak.

Miljković je rekao da je "vlada u tehničkom mandatu i da u prethodnom periodu nije ispunila ništa što je obećala", zbog čega traže razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RSE je tražio komentar Vlade i Predsedništva o zahtevima radnika, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

U nekoliko sastanaka Vlade, predstavnika kompanije i radnika Fijata, nije postignut dogovor oko visine otpremnine, oko radnih uslova onih koji bi otišli na rad u inostranstvo, niti oko državne pomoći onim radnicima kojima bi prestao radni odnos.

Okupljeni radnici su se izvinili građanima Beograda zbog saobraćajnog kolapsa, objasnivši da nisu želeli da protestuju ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, "jer smo svesni da time ne bismo ništa postigli".

"Hoćemo posao. Hoćemo da radimo u našoj firmi", poručio je Miljković.

Rešenje o prelasku u fabriku u Slovačkoj nije prihvatljivio za radnike koji su došli u Beograd.

"Od 1. jula ja sam maltene na birou (za nezaposlene) pošto nisam hteo da prihvatim rad u inostranstvu na dve godine", rekao je za RSE Bojan Cvetković, koji u fabrici radi od 2013. godine.

"Moj sin treba da pođe ove godine u prvi razred škole. Meni Fijat ovim zatvara jedno veoma važno doba za mog sina, da ja ne budem s njim", dodaje on.

Nedugo pre odluke multinacionalne kompanije Stelantis da tri četvrtine radnika fabrike proglasi tehnološkim viškom, ova kompanija je sa Vladom Srbije 28. aprila potpisala ugovor vredan 190 miliona evra o proizvodnji automobila na električni pogon od 2024. godine u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja tog ugovora da će ta nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biti u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

Šta još traže radnici Fijata?

Jedan od zahteva je i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbeđene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Takođe traže i veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Milica Dobrić radi u Fijatu 10 godina i samohrana je majka dvoje dece.

"Nemam kome da ostavim decu da bih išla u Slovačku", rekla je ona za RSE.

Milica Dobrić, radnica Fijata u Kragujevcu
Milica Dobrić, radnica Fijata u Kragujevcu

Tvrdi da joj je firma rekla da nije zaštićena i da može da se odluči za to da bude tehnološki višak ili da ide na rad u Slovačku.

"Mi živimo od te jedne plate, imam kredit", navela je Dobrić.

U jednom od saopštenja nakon pregovora, kompanija je obećala da će biti zaštićene ranjive kategorije i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Prema obećanjima, kompanija će posebno zaštiti žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece, majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Podršku radnicima Fijata pružili su predstavnici dela opozicije.

XS
SM
MD
LG