Dostupni linkovi

Vučić, Rama i Kovačevski ipak putuju u Brisel


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije i Edi Rama, premijer Albanije na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu, 8. jun 2022.
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije i Edi Rama, premijer Albanije na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu, 8. jun 2022.

Lideri "Otvorenog Balkana" Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski prisustvovaće samitu EU – Zapadni Balkan 23. juna u Briselu.

"Prisustvovaćemo sastanku Evropskog Saveta", napisao je premijer Albanije Edi Rama na Tviteru.


"Neće tu biti mnogo toga da se čuje od nas, ali tražićemo da nas saslušaju u vezi sa idejom Nove evropske političke zajednice koju podržavamo, u vezi sa Otvorenim Balkanom koji unapređuje duh Evrope", napisao je Rama.

Rama je dodao da je upravo čuo da se nešto pomera u stavu Bugarske.

"Suviše je rano da budemo optimistični i suviše kratko da izmenimo deo sutrašnjeg govora u kom se kritikuje Bugarska kao država koja je kidnapovala dve NATO članice u vreme dok se odigrava rat na granici Evrope", naveo je Rama.

Albanija i Severna Makedonija, članice NATO, tek treba da otvore pristupne pregovore sa EU, ali ih blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije sa Severnom Makedonijom.

Albanija i Severna Makedonija zajedno su u procesu evrointergracija, pa su tako i napredak ili stagnacija na putu ka EU dve države, međusobno uslovljeni.

Srbija u junu neće dobiti zeleno svetlo Brisela za otvaranje novog klastera u pregovorima sa EU pošto, kako su naveli zvaničnici u Beogradu, nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju iz Predsedništva Srbije navedeno je da su nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

"Odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama", navedeno je.

Dodaje se da su lideri tri zemlje svesni da teme o kojima će razgovarati na samitu neće biti lake.

"Ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije", saopštio je kabinet predsednika Srbije.

I premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je na Fejsbuk profilu potvrdio da lideri "Otvorenog Balkana" putuju u Brisel na samit.

"Odlučili smo da pred prijateljskim zemljama, koje su posvećene ekonomskom i političkom napretku regiona i koje su posvećene brzim i odlučnim evropskim integracionim procesima, ponovimo svoju posvećenost evropskom putu širom Zapadnog Balkana", napisao je Kovačevski.

On je dodao da će ako se ne obezbedi napredak procesa evropskih integracija, to biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet EU na Balkanu.

"Svoje stavove o ovoj temi ćemo preneti zajedno, na samitu EU o Zapadnom Balkanu, na širokom forumu, u centru evropske diplomatije", napisao je Kovačevski.

Lideri "Otvorenog Balkana" regionalne inicijative o slobodnom protoku ljudi, kapitala, roba i usluga razmatrali su učešće na samitu EU-Zapadni Balkan usled nezadovljstva napredkom njihovih zemalja u procesu evriopskih integracija.

Članice "Otvorenog Balkana" su Srbija, Albanija i Severna Makedonija a poziv za članstvo upućen je i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG