Dostupni linkovi

Lavrov u poseti Turskoj radi pregovora o izvozu žitarica


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov započeo je dvodnevnu posetu Turskoj, gde će razgovarati o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine. U središtu pregovora je otvaranje bezbednosnog koridora za brodove koji prevoze ukrajinsko žito.

Turska je ponudila da prati pomorske konvoje iz ukrajinskih crnomorskih luka, koje su blokirane ofanzivom Moskve.

Lavrov bi trebalo da se sastane 7. juna sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom radi nastavka razgovora za koje je turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao da su videli "značajan napredak" u vezi sa mogućim sporazumom o dozvoli izvoza žitarica. Akarove izjave usledile su nekoliko sati pre dolaska Lavrova.

Rusija je zauzela velike delove ukrajinske obale od početka invazije 24. februara, a njeni ratni brodovi kontrolišu Crno i Azovsko more.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje je rekao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna da radi sa Ankarom na oslobađanju pomorskog brodarstva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 7. juna rekao novinarima da Ukrajina još uvek treba da deminira svoju obalu da bi moglo da se izvozi žito. "Ovo će omogućiti brodovima, nakon što ih naša vojska proveri da bi se uverila da ne nose oružje, da uđu u luke, utovare žito i uz našu pomoć, krenu u međunarodne vode", rekao je on.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su dve velike ukrajinske luke na Azovskom moru koje su zaplenile ruske snage - Berdjansk i Mariupolj - spremne da nastave sa isporukom žitarica, ali je dodao da Kijev još uvek mora da razminira prilaze svojim lukama kako bi se mogao izvoziti. Glavna ukrajinska luka Odesa i dalje je blokirana.

Ruska ofanziva u Ukrajini poremetila je isporuke pšenice i drugih proizvoda iz dve zemlje, što je izazvalo zabrinutost zbog rizika od nestašice hrane i gladi širom sveta.

XS
SM
MD
LG