Dostupni linkovi

Putin kaže da izvoz žita iz Ukrajine nije problem


Predsednik Rusije Vladimir Putin je 3. juna u televizijskom intervjuu rekao da "nije problem" da se izvozi žito iz Ukrajine, preko ukrajinskih luka koje kontrolišu Kijev ili Moskva ili čak preko centralne Evrope. Fotografija: 28. maj 2022.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 3. juna u televizijskom intervjuu rekao da "nije problem" da se izvozi žito iz Ukrajine, preko ukrajinskih luka koje kontrolišu Kijev ili Moskva ili čak preko centralne Evrope.

On je rekao da bi to moglo da se uradi iz luka Marijupolj i Berđansk koje kontroliše Rusija, ili luke Odese pod kontrolom Ukrajine, kada Ukrajina "očisti" vode oko sebe.

Ruske trupe sada zauzimaju petinu teritorije Ukrajine, a Moskva je uvela blokadu crnomorskih luka u zemlji.

UN su upozorile da se posebno afričke zemlje, koje su uvozile više od polovine svoje potrošnje pšenice iz Ukrajine i Rusije, suočavaju sa krizom "bez presedana" izazvanom sukobom.

Cene hrane u Africi su već premašile one nakon arapskog proleća 2011. i krize 2008. godine.

Putin se 3. juna sastao sa senegalskim predsednikom Mekijem Salom, u njegovoj rezidenciji u Sočiju.

Sal je rekao Putinu da su afričke zemlje "žrtve" sukoba u Ukrajini.

Posle sastanka, Sal je rekao da je ruski lider "predan i svestan da kriza i sankcije stvaraju ozbiljne probleme za slabe ekonomije".

Putin je liderima Francuske i Nemačke u telefonskom razgovoru 28. maja rekao da je Rusija voljna da razgovara o načinima da se Ukrajini omogući da nastavi isporuke žita iz crnomorskih luka, saopštio je Kremlj.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da koristi u političke svrhe prehrambenu krizu nastalu njenom invazijom na Ukrajinu, zbog čega su cene žitarica, ulja za jelo, goriva i đubriva porasle.

Rusija je za situaciju okrivila sankcije Zapada protiv nje i miniranje ukrajinskih luka.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG