Dostupni linkovi

Ruski parlament glasao za izlazak iz Evropskog suda za ljudska prava


Članovi Evropskog suda za ljudska prava na ročištu u slučaju Ukrajine i Holandije protiv Rusije u u Strazburu, Francuska, 26. 1. 2022. u vezi s obaranjem leta MH17 u istočnoj Ukrajini

Ruska državna duma usvojila je zakone kojima se ukida nadležnost Evropskog suda za ljudska prava u Rusiji, nakon što je Rusija objavila planove da napusti sud zbog rata u Ukrajini.

Ruski parlament odobrio je dva zakona, jedan kojim se zemlja uklanja iz nadležnosti suda, a drugi kojim postavljaju 15. mart kao datum nakon kojeg odluke donesene protiv Rusije neće biti provedene.

Žalbe Evropskom sudu za ljudska prava su postale posljednje sredstvo u nekoliko visokoprofilnih predmeta koje su ruski sudovi odbili. Sud je 2017. godine naložio Moskvi da isplati odštetu preživjelima u opsadi škole u Beslanu 2004., koji su tvrdili da su službe sigurnosti napravile propuste.

Komitet ministara Vijeća Evrope je 15. marta odlučio izbaciti Rusiju iz organizacije, kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Rusija je saopštila da je samostalno odlučila da napusti Vijeće Evrope, a bivši predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je izlazak Rusije iz te organizacije prilika da se vrati smrtna kazna, koju pravila Vijeća Evrope zabranjuju.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG