Dostupni linkovi

Zvaničnica UN za ljudska prava brani svoju posetu Kini


Onlajn razgovor visoke komesarke UN-a za ljudska prava Mišel Bašele (Michelle Bachelet) i kineskog predsednika Si Đinpinga tokom njene posete ovoj zemlji
Onlajn razgovor visoke komesarke UN-a za ljudska prava Mišel Bašele (Michelle Bachelet) i kineskog predsednika Si Đinpinga tokom njene posete ovoj zemlji

Šefica UN-a za ljudska prava Mišel Bašele (Michelle Bachelet), čiju retku posetu Kini su kritikovale grupe za ljudska prava i zapadne zemlje, rekla je da je pozvala Peking da preispita svoju politiku borbe protiv terorizma da bi je uskladio sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Bašele je, međutim, ponovila da njena šestodnevna poseta, koja je završeno u subotu, 28. maja, i koja je uključivala obilazak zapadnog regiona Sinđang, nije bila istraga o kineskoj politici ljudskih prava, već prilika da se angažuje sa vladom u Pekingu.

Tokom onlajn konferencije za novinare na kraju njene posete, Mišel Bašele, visoka komesarka UN za ljudska prava (HCHR) rekla je da je "čula" one koji su je poslednjih dana kritikovali zato što ona nije kritikovala kineske vlasti.

Bašele, 70-godišnja bivša čileanska predsednica, takođe je tvrdila da je "iskreno" razgovarala s komunističkim liderima o kampanji koja se vodi u Sinđangu, na severozapadu Kine gde žive Ujguri, navodno protiv terorizma.

Ta ogromna kineska teritorija dugo je bila poprište krvavih napada na civile koje su počinili, prema vlastima, ujgurski separatisti i islamisti - glavna etnička grupa u regionu.

Sinđang, gde živi 26 miliona ljudi, već nekoliko godina je pod drakonskim merama vlasti.

Zapadne studije optužuju Peking da je više od milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih etničkih grupa zatvorio u "logore za prevaspitavanje", čak i uz nametanje "prinudnog rada" i "prisilne sterilizacije", a Sjedinjene Države kažu da sve to predstavlja "genocid".

Kina osuđuje izveštaje o tome kao pristrasne i govori o "centrima za stručnu obuku" namenjenim razvoju zapošljavanja i iskorenjivanju ekstremizma. Ona poriče bilo kakvu "prisilnu sterilizaciju", već tvrdi da samo sprovodi "politiku kontrole rađanja".

Po njihovim rečima, Ujguri su internirani isključivo na osnovu navodnog ekstremizma, zbog predugačke brade, vlastima sumnjivog putovanja u inostranstvo ili verskih uverenja koja se smatraju previše naprednim.

Nekoliko udruženja za odbranu ljudskih prava i pripadnici dijaspore optužuju Peking da je u mrežu svoje antiterorističke kampanje uhvatio izvestan broj ljudi koji nisu počinili nikakav zločin.

Njena kancelarija je prošle godine saopštila da veruje da su Ujguri u Sinđangu bili nezakonito pritvoreni, maltretirani i primorani da rade.

"Postavila sam pitanja i zabrinutost u vezi sa primenom mera protiv terorizma i deradikalizacije u širokoj primeni, posebno uticaja na prava Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina," rekla je ona tokom onlajn brifinga za štampu u subotu.

Tokom brifinga za medije, Bašele je takođe opisala kao "duboko zabrinjavajuće" pritvor aktivista, advokata i novinara u Hong Kongu.

Zvaničnicu organizacija UN za ljudska prava, Sjedinjene Države i Ujguri koji žive u inostranstvu optužuju Bašele da nedovoljno kritikuje Peking i da je svojom sadašnjom posetom dozvolila da bude uvučena u propagandnu operaciju koju je orkestrirala Komunistička partija Kine.

Grupe za ljudska prava i zapadne zemlje brinu da će Kina iskoristiti posetu zvaničnice UN kao odobravanje njene politike ljudskih prava. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs (Price) rekao je u utorak da je bila "greška pristati na posetu pod datim okolnostima".

Kina je prvobitno negirala postojanje bilo kakvih logora u Sinđangu, ali je 2018. godine saopštila da je uspostavila "centre za stručnu obuku" neophodne za suzbijanje, kako je rekla, terorizma, separatizma i verskog radikalizma u regionu.

Guverner Sinđianga Šohrat Zakir je 2019. rekao da su svi polaznici "diplomirali".

Kineski državni mediji objavili su ove nedelje da je Bašele pohvalila napredak Kine u ljudskim pravima. Službe UN to nisu ni demantovale, niti potvrdile.

"Ova poseta nije bila istraga", rekla je visoka komesarka i branila svoju posetu, tvrdeći da je "bez nadzora" vlasti mogla da ima pristup ljudima s kojima je želela da se sastane u Sinđangu.

Mišel Bašele je rekla da se sastala i s predstavnicima civilnog društva u Sinđangu koji je među najstrože najnadziranijim oblastima u svetu.

Mnoge ujgurske porodice kažu da nemaju vesti o svojim zatvorenim rođacima, a Bašele je rekla da su "to i druga pitanja pokrenuti pred vlastima" i dodala da je "pokrenula mnogo veoma važnih slučajeva".

Ova poseta bila je prva visokog komesara UN za ljudska prava Kini posle 17 godina, a realizovana je tek posle teških pregovora Ujedinjenih nacija i Pekinga.

Delegacija UN je tokom posete Kini, zbog epidemijske situacije bila u "zdravstvenom balonu" te nije imala kontakta s predstavnicima stranih medija, a kineski državni mediji su izvestili samo o njenim sastancima s predsednikom Sijem Đinpingom i ministrom spoljnih poslova Vang Jijem.

Izvor: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG