Dostupni linkovi

Bivši predsjednik Moldavije u kućnom pritvoru


Pripadnici službe za informiranje i sigurnost Moldavije prate bivšeg predsjednika Moldavije Igora Dodona, utorak, 24. maja 2022.

Moldavski sud smjestio je bivšeg predsjednika i proruskog opozicionog lidera Igora Dodona u kućni pritvor na 30 dana kako bi omogućio tužiteljima da istraže optužbe za korupciju i izdaju.

Okružni sud Ciocana u glavnom gradu Kišinjevu donio je nalog dva dana nakon što je Dodonova kuća pretresena i određen mu je pritvor od 72 sata.

Obraćajući se medijima nakon sudske rasprave, Dodon je rekao da je slučaj politički motiviran. Vlada odbacuje tu optužbu.

Dodon je rekao novinarima da je sudija izvršavao "politički nalog" prozapadne predsjednice Maie Sandu, koja je naslijedila Dodona 2020.

Bivši predsjednik Moldavije rekao je da nema nikakvu imovinu osim one koju je službeno prijavio.

Vlada je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju u ministra pravosuđa Sergiua Litvinenca rekavši da će se slučaj voditi "strogo u skladu sa zakonom".

Dodonovo hapšenje dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji.

Kremlj je ranije rekao da je zabrinut zbog izvještaja da je Dodon pritvoren, a glasnogovornik Dmitri Peskov pozvao je moldavske vlasti da poštuju njegova prava.

Posljednjih mjeseci ruski separatisti u moldavskoj regiji Pridnjestrovlja okrivili su susjednu Ukrajinu za, kako su rekli, pucnjave, eksplozije i upade bespilotnih letjelica, što je izazvalo bojazan da bi Moldavija mogla biti uvučena u sukob u Ukrajini.

Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG