Dostupni linkovi

Svetski zvaničnici odaju počast preminulom lideru Emirata


Zvaničnici Emirata u izrazima saučešća šeiku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, zbog smrti njegovog brata šeika Kalife, 14. maj 2022.
Zvaničnici Emirata u izrazima saučešća šeiku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, zbog smrti njegovog brata šeika Kalife, 14. maj 2022.

Predsednici i premijeri iz brojnih država sveta nastavljaju da dolaze u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kako bi odali počast preminulom lideru zemlje šeiku Kalifi bin Zajedu al Nahjanu i podržali njegovog naslednika šeika Mohameda zbog uticaja koji Abu Dabi ima u zapadnim i arapskim zemljama, javila je agencija AFP.

Prvi zapadni lider koji je došao u glavni grad Abu Dabi bio je francuski predsednik Emanuel Makron. On je 15. maja, na sastanku sa šeikom Mohamedom, odao priznanje preminulom šeiku Kalifi.

"Svi su ga poštovali zbog vrednosti koje je predstavljao - mira, otvorenosti i dijaloga", napisao je Makron na Tviteru. Šeik Kalifa, koji je bio predsednik UAE, umro je 13. maja u 74 godini nakon duge bolesti.

Francuski predsednik je izarazio "punu podršku" Kalifinom nasledniku, šeiku Mohamedu, pošto su ga vladari federacije jednoglasno imenovali za predsednika.

Očekuje se i dolazak britanskog premijera Borisa Džonsona, kao i izraelskog predsednika Isaka Hercoga, posle uspostavljanja zvaničnih odnosa između dve države 2020. godine.

Američka delegacija predvođena potpresednicom SAD Kamalom Haris trebalo bi da poseti Ujedinjene Arapske Emirate 16. maja, u nastojanju da pokaže podršku UAE posle nedavnog zatezanja u odnosima dve zemlje, prenosi AFP.

Arapski šefovi država, uključujući bliske saveznike - egipatskog predsednika Abdel Fatah el Sisija i jordanskog kralja Abdulaha Drugog, otputovali su u Emirate 14. maja. Pored egipatskog predsednika, u zemlju su došli i tuniski predsednik Kais Said, i sudanski Abdel Fatah Burhan.

Šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan zbog bolesti dugo nije mogao da upravlja državom. Njegov polubrat, prestolonaslednik Abu Dabija, princ Muhamed bin Zajed smatran je faktičkim vladarom.

Kao prestolonaslednik Abu Dabija, šeik Mohamed je služio kao de fakto vođa zemlje od kada je šeik Kalifa pretrpeo moždani udar 2014. godine.

Šeik Mohamed je pretvorio male Ujedinjene Arapske Emirate u vrlo uticajnu zemlju, koja ima vojnu i trgovinsku moć širom Bliskog istoka i Afrike. Zemlja se postavila kao znalački i pouzdan partner zapadnim državama, ocenio je AFP.

Dodaje se da se snaga spoljne politika šeika Mohameda jasno videla u dolascima vođa savezničkih arapskih zemalja da izraze žajenje zbog smrti šeika Kalife i čestitaju Mohamedu dolazak na vlast.

XS
SM
MD
LG