Dostupni linkovi

Umro dugogodišnji lider Ujedinjenih Arapskih Emirata


Šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan (73) je dugo bio bolestan i odavno je prestao da učestvuje u svakodnevnim poslovima upravljanja državom.
Šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan (73) je dugo bio bolestan i odavno je prestao da učestvuje u svakodnevnim poslovima upravljanja državom.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan preminuo je u petak, objavila je 13. maja državna novinska agencija u kratkom saopštenju.

Vlasti UAE proglasile su 40 dana žalosti i trodnevnu obustavu rada u svim ministarstvima i privatnom sektoru.

Kalifa bin Zajed el Nahjan (73) je dugo bio bolestan i odavno je prestao da učestvuje u svakodnevnim poslovima upravljanja državom.

Njegov polubrat, prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed, smatran je de facto vladarom.

Iako još nije objavljeno saopštenje o nasledniku, Mohamed bin Zajed je prvi u redu da nasledi čelnu funkciju.

Šeik Kalifa, koji je poslednjih godina retko viđan na zvaničnim fotografijama ili na javnim dogadjajima, 2004. je nasledio svog oca, osnivača UAE, šeika Zajeda.

Deceniju kasnije je doživeo moždani udar i potom se uglavnom držao dalje od javnosti.

Prema ustavu, potpredsednik i premijer šeik Mohamed bin Rašid obavljaće dužnost predsednika dok se federalno vrhovno veće koje grupiše vladare sedam emirata ne sastane u roku od 30 dana da izabere novog predsednika.

Diplomate i analitičari očekuju da Mohamed bin Zajed postane novi predsednik, dodatno konsolidujući moć Abu Dabija koja je već porasla pod Kalifom.

Saučešće je počelo da pristiže od lidera arapskih zemalja, te Sjedinjenih Država i Izraela, sa kojima su UAE uspostavile veze 2020. godine zajedno sa Bahreinom.

Američka misija u UAE saopštila je da je Kalifa bio "pravi prijatelj Sjedinjenih Država".

XS
SM
MD
LG