Dostupni linkovi

Vulin: Ako Kosovo uđe u Savet Evrope, Srbija treba da proglasi političku neutralnost


 Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembar 2021.
Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembar 2021.

Ako Priština postane član Saveta Evrope (SE), Srbija treba da proglasi i političku neutralnost kao što je proglasila i vojnu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin 12. maja komentarišući zahtev Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope.

On je rekao kako će glasanje članica Evropske unije (EU) po zahtevu Prištine pokazati šta zaista misle o Srbiji.

"Ne moramo da čekamo još dvadeset godina da bismo znali da li EU želi Srbiju u svom članstvu, biće dovoljno da glasaju ili ne glasaju protiv prijema teritorije u organizaciju koju čine države", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Kosovo je 12. maja apliciralo za članstvo u Savetu Evrope, potvrdio je šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Šar Jakupi (Shar Jakupi).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 13. maj.

On je 12. maja izjavio kako je ovim potezom Priština “brutalno pogazila i pregazila” Vašingtonski sporazum.

Ministar policije je rekao kako je samo zahtev Prištine za člansto u Savet Evrope kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump). Taj sporazum je bio oročen na godinu dana. Stejt department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

"Priština će ili biti kažnjena i zaustavljena, ili će se pokazati da je protiv Srbije dozvoljena svaka laž i da za Srbe nema ni prava ni pravde", poručio je Vulin.

Istakao je kako smo "do sada naučili da potpis Evropske unije vredi koliko i Briselski sporazum, ali sada je prilika da vidimo koliko vredi i reč Sjedinjenih Američkih Država".

Aplikaciju Kosova za članstvo u Savet Evrope najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu konačnu reč daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Svaka zemlja članica Saveta Evrope mora da prihvati principe vladavine prava i jednako sprovođenje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica EU, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Ipak, Kosovo je uspelo da postane član nekim međunarodnih organizacija kao što je Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svetska fudbalska federacija.

XS
SM
MD
LG