Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore usvojila antikrizne mjere


Sjednica parlamenta Crne Gore 28. aprila 2022.
Sjednica parlamenta Crne Gore 28. aprila 2022.

Crnogorski parlament usvojio je 5. maja izmjene zakona, na osnovu kojih će u narednom periodu biti smanjene cijene goriva i osnovnih životnih namirnica. Radi se o izmjenama Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), za koje su glasali svi prisutni poslanici.

Usvojenim izmjenama zakona, akcize za gorivo će biti smanjene 50 odsto, što znači da će cijene goriva nakon stupanja na snagu ovih zakona biti manje prosječno za oko 25 euro centi po litru.

Zakoni će stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenom listu, a ministar finansija Aleksandar Damjanović je najavio da bi početkom naredne sedmice Vlada mogla da utiče na smanjenje cijene goriva.

Cijene goriva u Crnoj Gori su na istorijskom maksimumu, od početka vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Litar eurosupera 95 sada košta 1,73 eura, a eurodizela 1,76.

Slično je i sa cijenama osnovnih životnih namirnica. Inflacija u Crnoj Gori, mjerena rastom potrošačkih cijena u martu 2022. zabilježila je rast od skoro 10 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, podaci su Uprave za statistiku Monstat.

Ministar Damjanović je tokom skupštinske rasprave kazao da, iako je zvanična stopa inflacije oko 10 odsto, da je ona mnogo veća kada su u pitanju cijene osnovnih životnih namirnica.

Usvojenim izmjenama Zakona o PDV je predviđeno privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, te smanjenje PDV-a na so na sedam odsto.

Antikrizne mjere je pripremila prethodna Vlada Zdravka Krivokapića, ali u njenom mandatu se nije raspravljalo zbog političke blokade Skupštine Crne Gore. Prvi potez nove Vlade Dritana Abazovića je bilo reaktiviranje antkriznih mjera koje imaju za cilj zaštitu standarda građana kroz smanjenje cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

Smanjenjem akciza na gorivo, državni budžet će izgubiti oko 4,5 miliona eura. Ministar Damjanović je rekao da će biti "ozbiljan izazov" ukoliko takva situacija bude trajala mjesecima.

XS
SM
MD
LG