Dostupni linkovi

Kod Mostara ekshumirano pet žrtava rata u BiH


Posmrtni ostaci pet žrtava proteklog rata ekshumirani su na lokaciji Međine, Mostar, 5. maj 2022.
Posmrtni ostaci pet žrtava proteklog rata ekshumirani su na lokaciji Međine, Mostar, 5. maj 2022.

Posmrtni ostaci pet žrtava rata u Bosni i Hercegovini (BiH) ekshumirani su na lokalitetu Međine kod Mostara, na jugu države, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH u četvrtak, 5. maja.

U saopštenju se navodi da su četiri tijela pronađena kompletna, dok su ostaci pete žrtve pronađeni nekompletni.

U Institutu podsjećaju da je riječ o ekshumaciji koja je na tom lokalitetu započela prethodne sedmice, kada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve rata u BiH (1992.-1995.g.).

"Posmrtni ostaci žrtava koje su u četvrtak ekshumirane takođe će biti prebačene u prostorije Gradskog groblja 'Sutina' radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade, kao i izuzimanja koštanih uzoraka s ciljem identifikacije žrtava putem DNK metode", navode u Institutu za nestale.

U saopštenju se navodi da je ekshumacijom koordinisao istražilac Instituta za nestale osobe, uz rukovođenje Tužilaštva BiH. Prisustvovali su i ljekar sudske medicine, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), lokalna policija te radnici i mehanizacija.

Ekshumacija je, ističu u Institutu, izvršena po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

U BiH je, prema podacima Instituta za nestale osobe, do sada pronađeno više od 80 posto nestalih, a članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava. No, i dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG