Dostupni linkovi

EU ne zna da bilo koja kompanija plaćaja ruski gas u rubljama


Nakon prestanka dostave gasa Bugarskoj i Poljskoj, Rusija je zaprijetila da će i ostalim zemljama koje odbiju da plate u rubljima prekinuti dostavu ovog energenta.
Nakon prestanka dostave gasa Bugarskoj i Poljskoj, Rusija je zaprijetila da će i ostalim zemljama koje odbiju da plate u rubljima prekinuti dostavu ovog energenta.

Evropska komisija nema informaciju da je bilo koja evropska kompanija platila ruski gas u rubljama, nakon što je Moskva zahtevala od stranih kupaca da se pridržavaju mehanizma za konverziju plaćanja iz evra ili dolara u rublje, rekao je u ponedeljak, 2. maja, evropski komesar za energetiku Kadri Simson

"Komisija nema informacije o bilo kojoj zemlji ili privatnoj kompaniji koja je voljna da to učini," rekao je Simson po dolasku na sastanak ministara energetike Evropske unije u Briselu.

Rusija je prošle sedmice prekinula sa isporukom prirodnog gasa Poljskoj i Bugarskoj. Rusija je zaprijetila da će i ostalim zemljama koje odbiju da plate u rubljima prekinuti dostavu ovog energenta.

Poljska i Bugarska kažu da su već imale planove za prestanak korištenja ruskog plina te se mogu nositi s prekidom isporuke, ali Evropom se sad širi strah da bi druge zemlje Unije, uključujući Njemačku, mogle biti sljedeće.

Ruska prijetnja prekidom isporuke plina ujedno prijeti i ujedinjenom nastupu EU protiv Rusije, obzirom da se sve članice ne slažu o tome šta je najbolje poduzeti u takvoj situaciji.

S obzirom da se rok ruskog ultimatuma dijelu članica EU ističe kasnije tokom mjeseca maja, države EU moraju da razjasne mogu li njihove kompanije nastaviti sa kupovinom ruskog gasa bez kršenja sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski energetski gigant Gasprom rekao je da ni poljski PGNiG ni bugarski Bulgargas nisu platili svoj plin na vrijeme u rubljima. Sofija i Varšava, ističu su da su ispunili sve svoje ugovorne obveze.

Otkako je Rusija zatvorila dotok gasa, dvije zemlje dobijaju plin od svojih susjednih država, prema navodima Evropske komisije. Nekoliko lidera EU opisali su odluku Rusije kao "ucjenu" nakon što je Evropa uvela ekonomske sankcije Moskvi zbog invazije Ukrajine. EU je već uvela zabranu uvoza ruskog ugljena, ali je zalihe nafte i plina teže nadoknaditi i rasprave o daljim sankcijama su u toku.

Izvor: dpa

XS
SM
MD
LG