Dostupni linkovi

U snažnom zemljotresu u Hercegovini poginula jedna osoba


Policijsko vozilo na mjestu nesreće u Stocu, Bosna i Hercegovina, 23. april 2022.
Policijsko vozilo na mjestu nesreće u Stocu, Bosna i Hercegovina, 23. april 2022.

Jedna osoba je poginula, a više osoba je zadobilo lakše povrede kada je zemljotres jačine 5,6 stepeni prema Richteru pogodio jug Bosne i Hercegovine u petak, 22. aprila u 23.07 sati.

"Djevojka koja je teško povrijeđena u Stocu je preminula", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa direktor Kantonalne bolnice "Safet Mujić" u Mostaru dr. Zlatko Guzin.

"Djevojka je već bila preminula kada je dovezena u bolnicu. Sa njom je bilo još troje sa povredama glave. Te osobe su stabilno", dodao je Guzin.

Radi se o djevojci koja je 1994. godište. Ona je nađena zatrpana, nakon što se dio brda obrušio na njenu porodičnu kuću, rečeno je ranije iz Doma zdravlja u Stocu - na jugu BiH - za RSE.

Oštećenja na zidovima Doma zdravlja Stolac
Oštećenja na zidovima Doma zdravlja Stolac

Iz Doma zdravlja u Stocu su naveli i da ima više povrijeđenih osoba, ali nemaju trenutno tačan broj.

"Došli su s ogrebotinama ili iščašenjima zgloba prilikom bijega iz kuća. Bilo je i manjih ozlijeda glave zbog predmeta koji su padali u kućama, ali ništa nije bilo značajnije i ozbiljnije. Svi su pušteni na kućno liječenje", kazao je novinarima Kazimir Raguž, direktor Doma zdravlja Stolac.

Iz Operativnog centra (OC) Civilne zaštite i vatrogastva (CZV) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru, u subotu 23. aprila je navedeno da je epicentar zemljotresa bio u opštini Berkovići, 20-ak km istočno od Stoca, na jugu BiH.

Manja materijalna šteta je pričinjena u Berkovićima.

"Nestalo je struje u ovoj opštini, ali je kvar brzo popravljen", kazao je za RSE načelnik Opštine Berkovići Nenad Abramović.

"Prilikom potresa nastala je materijalna šteta na ruševnim objektima i odroni na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići. Tijekom noći djelatnici Komunalnog Stolac i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac su raščišćavali prometnice po gradu uslijed pada žbuke i kamenja sa ruševnih zgrada", stoji u izvještaju OC CZV-a HNK-a.

Ranko Radić, rukovodilac Civilne zaštite Opštine Ljubinje, koja se nalazi tridesetak kilometara od Stoca, za RSE je izjavio da u tom gradu ima oštećenih automobila, krovova i dimnjaka.

Oštećeni automobili u Ljubinju, BiH
Oštećeni automobili u Ljubinju, BiH

"Većina stanovnuštva je na ulici. Nakon prvog zemljotresa su se osjetila i dva manja", kazao je Radić za RSE.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna da će opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 KM (250.000 evra) kao vid hitne pomoći za saniranje štete.

Dodao je da je dogovoreno i da dio građevinske operative iz Trebinja i okolnih mjesta bude upućen u Ljubinje.

Vatrogasna jedinica u Trebinju nije imala prijavljenih slučajeva štete u ovom gradu, koji se nalazi oko 80 kilometara južnije od epicentra zemljotresa, potvrđeno je za RSE.

Potres se osjetio i u Mostaru
Potres se osjetio i u Mostaru

U Mostaru, 40-ak kilometara sjevernije, u Ulici maršala Tita, došlo je do manjeg obrušavanja cigle i građevinskog materijala sa krova objekta na saobraćajnicu, bez posljedica, dodaju iz Civilne zaštite. U nekim dijelovima grada nestalo je struje.

"Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar su nakon brze intervencije omogućili nesmetano odvijanje prometa", dodaje se u izvještaju.

Srušene cigle u Ulici maršala Tita u Mostaru nakon zemljotresa, Mostar, 23. april 2022.
Srušene cigle u Ulici maršala Tita u Mostaru nakon zemljotresa, Mostar, 23. april 2022.

Na području Čapljine, na više objekata je nastala materijalna šteta, kao i na više parkiranih vozila, usljed pada crijepa.

"Medicinsku pomoć u Domu zdravlja Čapljina zatražile su četiri osobe sa lakšim povredama", stoji u izvještaju hercegovačko-neretvanske Civilne zaštite.

Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, potres je registriran na dubini od oko pet kilometara.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u drugim gradovima BiH kao i u susjednim zemljama.

Seizmološka služba Republike Hrvatske saopćila je da je u 23.08 sati registrirala ''razoran potres'' kod Ljubinja u BiH.

Magnitudu je procijenila na 6,1 stepen prema Richteru, s intenzitetom u epicentru od osam stepeni Merkalijeve skale.

Urušeni objekat u Stocu, BiH
Urušeni objekat u Stocu, BiH

''Potres se osjetio diljem Dalmacije. Dojava o štetama još nemamo", stoji u objavi.

Sedam minuta kasnije hrvatske službe su registrirale još jedan ''umjereni zemljotres'', na području između Ljubinja i Stoca, jačine 3.7 prema Richteru.

XS
SM
MD
LG