Dostupni linkovi

Adam Mihnik: Putinova invazija na Ukrajinu mogla bi se završiti kao rat Brežnjeva u Avganistanu


Adam Mihnik

Invazijom na Ukrajinu Vladimir Putin "doveo je Rusiju u zamku", smatra bivši poljski disident Adam Mihnik, predviđajući konačni poraz ruskog lidera i šansu za preko potrebnu liberalnu reformu nakon toga.

"U Rusiji su se promene desile nakon što su ratovi izgubljeni - posle finskog rata, japanskog rata, rata u Avganistanu, a sada i Ukrajine", rekao je Mihnik nedavno u intervjuu za Eho Kavkaza, servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Mihnik, vodeći intelektualac iz doba hladnog rata i dugogodišnji kritičar ruske dominacije istočnom Evropom, danas je, sa 75 godina, glavni urednik liberalnog poljskog lista Gazeta Viborcza.

U kolumni za taj list, Mihnik je borbu Ukrajinaca opisao kao poslednje poglavlje u istorijskoj represiji Sovjetskog Saveza i Rusije. "Moramo to reći glasno i jasno", napisao je, "svi smo mi sada Ukrajinci".

U intervjuu za RSE, Mihnik je rekao da je Putin verovatno bio u zabludi, misleći da će događaji tokom njegove najnovije invazije na Ukrajinu u velikoj meri odražavati one na Krimu u februaru 2014, kada su ruski vojnici - bez obeležja na svojim zelenim uniformama - preuzeli kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom u regionu Crnog mora.

"Njegova nada da će se ponoviti ono što se dogodilo na Krimu, entuzijazam, kakav je bio za vreme Krima - nije se ostvarila", objasnio je Mihnik.

Mesec dana nakon nezakonite aneksije Krima u martu 2014, Putin je poslao oružje, sredstva i drugu pomoć lokalnim separatistima na jugoistoku Ukrajine, što je izazvalo sukob u kojem je poginulo najmanje 13.200 ljudi.

U svojoj kalkulaciji da krene u rat, Putin je bio vođen verovanjem - koje podržavaju i mnogi Rusi - da Ukrajinci nisu poseban narod, rekao je Mihnik.

"On smatra, kao što verovatno neki naši zajednički ruski prijatelji misle, da Ukrajina nisu Ukrajinci, to su Malorusi, jedan narod. Ovo je velika greška, ne samo za Putina, već i za mnoge apsolutno poštene i inteligentne ljude u Rusiji, jer to je velika greška", rekao je.

Ruski milijarder u egzilu Mihail Hodorkovski nedavno je rekao za Si-En-En da je Putin "bukvalno poludeo" kada njegova invazija na Ukrajinu nije naišla na prijateljski prijem njenih građana.

Putin je takođe pogrešno shvatio odgovor Zapada, rekao je Mihnik, nadajući se da je ono što su mnogi kritikovali kao brzopleto povlačenje Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika iz Avganistana znak raskola među saveznicima.

"Putin je mislio da su Sjedinjene Države mrtve posle Kabula, da Džo Bajden nije imao iluziju Donalda Trampa, da Bajden nije razmišljao kao Tramp, da je Putin bio dobroćudni genije. Bajden je miran , normalna osoba koja zna da je Putin bandit i kako se ponašati s banditom", rekao je Mihnik.

Putin je takođe verovatno ignorisao sposobnosti Ukrajinaca, rekao je Mihnik, priznajući da je na početku i sam bio među skepticima.

"Putin nije mislio da će biti tako herojskog odgovora ukrajinske vojske i ukrajinskog društva", rekao je on. "Fantastično je, niko nije mislio da će se desiti, a ni ja nisam. Ukrajinci su mi rekli da će se to desiti, ali im nisam verovao."

Adam Mihnik
Adam Mihnik

Ukrajina je do 13. aprila procenila da je od početka rata poginulo 19.800 ruskih vojnika, na osnovu pronađenih tela i presretnute ruske komunikacije. Rusija je ukrajinske brojke nazvala naduvanim, a samo dva puta je objavila sopstvene brojke, samo delić onih koje je u svojoj tabeli ponudio Kijev.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je 7. aprila u intervjuu za Skaj njuz da je zemlja imala "značajne gubitke u trupama" i da je to "ogromna tragedija" za njih, što je retko zvanično priznanje razmera ruskih gubitaka.

Kakvu podršku Putin ima među prosečnim Rusima teško je proceniti, rekao je Mihnik, usred pogoršanja represije i ugnjetavanja bilo kakvih opozicionih medija. Obični Rusi mogu se suočiti s i do 15 godina zatvora zbog protivljenja ratnom narativu Kremlja, a zbog takvog izjašnjavanja hiljade ih je do sada pritvorila policija širom zemlje.

"Ne verujem da Rusi 100 odsto podržavaju Putina, 200.000 Rusa otišlo je u inostranstvo. Tokom intervencije u Čehoslovačkoj, 1968. godine, sedam ljudi izašlo je na Crveni trg u Moskvi. Danas je već 8.000 uhapšeno jer su sa sloganom 'Ne ratu' izašli na ulice", rekao je Mihnik, pozivajući se na procene koliko je Rusa napustilo zemlju od početka ruske invazije 24. februara.

Rusija je usvojila mnoge sovjetske taktike u definisanju onih koji im se suprotstavljaju, objasnio je Mihnik, dok su Ukrajinci dehumanizovani kao "samo nacisti, fašisti", u beskrajnoj kampanji na državnim medijima.

"Čak i za vreme boljševika, rat s Poljacima nije bio rat s Poljacima – ne, oni su bili beli Poljaci", rekao je Mihnik, napominjući izraz koji su boljševici i kasnije sovjetske vlasti koristili za označavanje "neprijatelja" svoje komunističke vladavine.

"Kad se odvijao Zimski rat s Finskom, oni su bili Beli Finci. Sada, ne Ukrajinci, već fašisti, nacisti.... Ali ako vam to kažu ujutro, posle večere, uveče, jedan dan, drugi dan, treći dan, na kraju pomislite da ima nečega u tome", rekao je Mihnik.

"Dobro se sećam, kakva je u Poljskoj, u sovjetsko vreme, bila antinemačka propaganda da su svi Nemci nacisti. Ali ne ovi Nemci, ne naši iz Istočne Nemačke - bili su to dobri Nemci. Ukrajinci iz Luganska i Donjecka koji podržavaju politiku Kremlj dobri su, ali oni ni nisu Ukrajinci, oni su mali Rusi".

Na kraju, ruska invazija na Ukrajinu završiće se Putinovim porazom, rekao je Mihnik, dodajući da bi se - sudeći po prethodnim ruskim vojnim porazima u prošlosti - mogla ukazati prilika za promenom.

"Siguran sam da će Ukrajina za Putina postati ono što je Avganistanu postao za Leonida Brežnjeva", rekao je Mihnik, misleći na bivšeg sovjetskog lidera koji je naredio invaziju na Avganistan, u decembru 1979. godine.

Taj sukob doveo je do smrti oko 15.000 vojnika i dva miliona Avganistanaca, pre svog okončanja 1989. godine, ubrzavajući raspad Sovjetskog Saveza.

Sada, Mihnik se nada da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao biti iskra za podsticanje demokratskih promena u Rusiji.

"Rusija je napravila loš izbor. Ali još uvek imamo nadu da je to još uvek moguće. Neću to doživeti, ali moj sin hoće, i doći će novi talas."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG