Dostupni linkovi

Oštra rekacija iz Delegacije EU na Dodikove izjave


Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima: Johann Sattler (septembar 2021)

Delagacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) je u petak 8. aprila osudila je uvredljive izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućene njemačkom Bundestag-u i njemačkom poslaniku.

Dodik je dan ranije, 7. aprila, u obraćanju novinarima, njemačke vojnike uporedio s nacistima, a Adisa Ahmetovića, izaslanika Bundestaga vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), uporedio s članovima mladeži Nacionalsocijalističke stranke Adolfa Hitlera.

Osim toga, rekao je da neće podržati raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH, kao ni produženje misije EUFOR-a.

„Iznesene su brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u BiH. Ovakve tvrdnje su neosnovane“, navedeno je u reakciji Delegacije Evropske unije u BiH i ambasadora Johanna Sattlera.

Šef delegacije i specijalni predstavnik EU-a Johann Sattler ističe da se sa 'podsjećanjem na nacizam iz Drugog svjetskog rata' kako bi se kritikovala odluka Njemačke da odobri dodatne odbrambene kapacitete kao rezultat agresije Rusije te da učestvuje u EUFOR-u 'otišlo još i niže u istupima'.

„Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima. Aktuelna politika Republike Srspke kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepovjerenje među građanima u zemlji. Jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima“, ocijenio je Sattler.

Istaknuto je kako EUFOR u potpunosti djeluje u skladu s dodijeljenim mandatom, te da svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio bi suprotan interesima bh. građana.

„Štaviše, time se neće umanjiti odlučnost EU-a da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji“, saopšteno je.

Osude uvredljivih izjava Milorada Dodika stigle su i od predsjedavajućeg Odbora Parlamenta Njemačke (Bundestag) za vanjsku politiku Michaela Rotha i ambasadorice Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebbe.

Širom BiH raspoređeno je dodatnih 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu "jer bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

To je bila procjena austrijskog generala Antona Wesselya, koji smatra da je potrebno preduzeti dodatne mjere sigurnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG