Dostupni linkovi

Odluke EU o kandidatskim zemljama zavisiće od njihovog ponašanje prema Rusiji


Peter Stano, portparol Evropske komisije
Peter Stano, portparol Evropske komisije

Evropski zvaničnici upozoravaju da će buduće odluke Evropske unije (EU) kada su u pitanju zemlje koje su u procesu proširenja biti posredno povezane i sa ponašanjem ovih država oko ruske agresije na Ukrajinu.

"Evropska Unija, odnosno države članice EU će u buduće, kada su u pitanju važne odluke a koje se tiču ovih zemalja, uzeti u obzir svu njihovu usklađenost, ponašanje, deklaracije i solidarnost iskazanu posvećenost da se ispoštuju i brane vrednosti i principi na kojima je EU izgrađena", poručio je portparol EU Peter Stano.

On je spomenuo da Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora su stoprocentno usaglašene sa spoljnom politikom EU te da su neke zemljepoput Srbije usaglašene oko pojedinih sankcija.

"Međutim mi očekujemo i angažovani smo s partnerima objašnjavajući im kako je važno, pogotovo u ovom slučaju kada je poredak zasnovan na pravilima doveden u pitanje, da zauzmu stav i pridruže se se sankcijama koje je uvela EU i druge zemlje", poručio je Peter Stano.

On je dodao da se do sada 40 zemalja ili usaglasilo sa evroposkim sankcijama ili uvelo slične mere, stoga se očekuje da to urade i zemlje koje teže da postanu deo EU i koje tvrde da zastupaju iste vrednosti.

Srbija je inače jedina zemlja na evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Evropska unija redovno traži od svih zemalja koje se smatraju partnerima da usklade politiku sankcija sa EU. Isti poziv je upućen i krajem marta od strane lidera država zemalja EU, svim zemljama da se usaglase sa evropskim sankcijama ili da uvedu slične mere.

Takođe u prvoj reakciji nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, evropski zvaničnici su ponovili poziv Srbiji da se usaglasi sa politikom sankcija prema Rusiji.

Srbija se prošlog meseca uskladila da odlukom EU da se produže sankcije protiv bivšeg ukrjianskog predsednika Viktora Janukoviča I njegovih saradnika, međutim ove restriktivne mere datiraju od 2014. godine i tiču se zloupotrebe državnih fondova.

XS
SM
MD
LG