Dostupni linkovi

Srbija se uskadila sa odlukom EU da produži sankcije protiv bivših ukrajinskih političara


EU je produžila sankcije bivšim ukrajinskim politčarima zbog zloupotrebe državnih fondova, a među sankcionisanim licima je i bivši predsednik Viktor Janukovič.
EU je produžila sankcije bivšim ukrajinskim politčarima zbog zloupotrebe državnih fondova, a među sankcionisanim licima je i bivši predsednik Viktor Janukovič.

Srbija se uskladila sa produženim evropskim sankcijama protiv bivših ukrajinskih politčara zbog zloupotrebe državnih fondova, a među sankcionisanim licima je i bivši predsednik Viktor Janukovič.

Prema navodima u službenom glasniku EU, Janukovič se smatra osobom protiv koje se vodi krivični postupak u Ukrajini radi istrage u vezi sa proneverom državnih sredstava Ukrajine i njihovim nezakonitim transferom van zemlje.

Na listi sankcionisanih pojedinaca se nalazi 18 lica. Obuhvataju se razni ministri, javnu tužioci ili politički savetnici, kao i Janukovičev sin Oleksandr.

Svi su optuženi za finansijsku zloupotrebu u Ukrajini.

Sankcije protiv ovih osoba su uvedene u martu 2014. godine, ubrzo nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

EU je 12. marta ove godine produžila sankcije protiv ovih lica za dodatnih 6 meseci ili godinu dana.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borell) potvrdio je da su se ovim merama uskladile zemlje kandidati za EU: Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija, potencijalni kandidati – Bosna i Hercegovina, kao i zemlje EFTA: Island, Lihtenštajn i Norveška.

Borelj je pozdravio odluku ovih zemalja.

Ovo je prvi put da se Srbija ukslađuje sa sankcijama oko Ukrajine, doduše koje nisu direktno povezane sa ruskom agresijom na ovu zemlju koja je započeta 24. februara.

Srbija i dalje nije uskladila njenu politiku sa restriktivnim merama koje je EU u četiri navrata uvela protiv Rusije, kao odgovor na rat u Ukrajini.

Zvaničnici EU redovno insistiraju da se od Srbije, kao zemlje kandidata za punopravno članstvo u EU očekuje da uskladi njenu spoljnu politiku sa evropskim politikama.

XS
SM
MD
LG