Dostupni linkovi

Jahta povezana sa ruskim oligarhom Abramovičem pristala u turski Bodrum 


Jahta Solaris u luci u Bodrumu, 21. marta 2022.
Jahta Solaris u luci u Bodrumu, 21. marta 2022.

Superjahta koja se dovodi u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem pristala je u ponedjeljak u tursko turističko naselje Bodrum, nakon što je zaobišla vode zemalja Evropske unije koje su sankcionirale oligarha zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Abramovič se nalazi među nekoliko bogatih Rusa koji su prošle sedmice dodani na listu sankcija Evropske unije, a vlade EU su posljednjih dana započele aktivnosti kako bi im oduzeli jahte i drugu luksuznu imovinu.

Luksuzna jahta povezana sa vlasnikom najvećeg ruskog proizvođača čeličnih cijevi, koji je trenutno pod sankcijama Britanije i Evropske unije, pristala je u ponedjeljak u Gibraltaru i potom su je zadržale vlasti. Snimci Reutersa pokazuju da je “Axioma” za koju se vjeruje da je u vlasništvu Dmitrijeviča Pumpjanskog, vlasnika TMK grupe, usidrena na Gibraltaru. Gibraltara.”

Svjetske vlade nastoje izolovati predsjednika Vladimira Putina i njegove saveznike zbog ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Prošle sedmice, Abramovič je odletio u Moskvu nakon što je napustio Istanbul svojim privatnim avionom. Prema podacima stranica za praćenje letova, to je bilo drugo putovanje avionom povezanim s Abramovičem između Istanbula i Moskve u tri dana.

Nije bilo naznaka da se Abramovič nalazi na jahti Solaris dugoj 140 metara kada je pristala u Bodrum u ponedjeljak popodne, nešto više od sedam dana nakon što je 13. marta napustila crnogorski grad Tivat.

Superjahta je izgrađena u njemačkom brodogradilištu i prvi put je spuštena u more početkom prošle godine.

Eclipse, druga jahta povezana sa Abramovičem trenutno krstari južno od grčkog ostrva Rodos, a čini se i da je na putu za Tursku, navodi Marine Traffic.

Upravni odbor engleske Premijer lige smijenio je Abramoviča sa mjesta direktora Čelsija, nakon što je britanska vlada sankcionisala ruskog milijardera.

Abramovič je ranije predao "upravljanje i brigu" o klubu britanske Premijer lige dobrotvornim poverenicima, 26. februara, samo dva dana nakon što je počela ruska invazija na susjednu Ukrajinu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG